Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška maloprodaja je v maju verjetno doživela največji porast v zgodovini

Ameriška maloprodaja je v maju verjetno doživela največji porast v zgodovini
June 16
06:07 2020

Ameriška maloprodajna potrošnja je v maju verjetno doživela največji porast v zgodovini, saj se je 2,5 milijona Američanov ponovno vrnilo na delo, vseeno pa bo odboj le del zgodovinskih padcev, ki jih je država beležila v marcu in aprilu.

Mesečno poročilo, ki ga bo ministrstvo za trgovino objavilo v torek, naj bi pokazalo, da so se skupni prejemki ameriških trgovcev na drobno v zadnjem mesecu povišali za 8 odstotkov, je pokazala anketa tiskovne agencije Reuters. To bi preseglo prejšnjo rekordno povečanje v višini 6,7 odstotkov iz oktobra leta 2001, ko so Američani ponovno obnovili z porabo po islamskih terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Čeprav gre za lep odboj, pa bi takšen skok odpravil samo približno četrtino rekordnega padca prodaje zabeleženega v prejšnjih dveh mesecih, ko je bila uvedena široka karantena, s katero so poizkušali zaustaviti širjenje virusa COVID-19. Prodaja se je namreč v marcu znižala za 8,3 odstotka, v aprilu pa kar za 16,4 odstotka.

Trgi so v strahu pred drugim valom okužb danes poslovali v negativnem območju

Ameriško gospodarstvo je februarja padlo v recesijo, saj je izbruh pandemije novega kitajskega virusa naglo končal rekordno obdobje gospodarske rasti. Zaposlenost se je v marcu in aprilu znižala za približno 22 milijonov oseb, vseeno pa se je zaposlovanja v maju nepričakovano vrnilo, pri čemer se je število zaposlenih povečalo za kar 2,5 milijona oseb. To podpira tezo, da prihaja do okrevanja porabe potrošnikov in da je najhujše upadanje že minilo.

"Glede na hitrost rasti zaposlovanja v maju in dejstvo, da so se nekatera gospodarstva zveznih držav v drugi polovici meseca ponovno odprla, je smiselno pričakovati, da se bo poraba v maju delno obnovila," je dejala ekonomista pri družbi NatWest, Michelle Girard.

Verjetna oživitev prodaje je verjetno posledica močne prodaje avtomobilov, saj je sproščanje zapor po državi omogočilo ponovno odpiranje avtomobilskih prodajnih salonov. Po podatkih družbe Wards Intelligence je prodajna stopnja maja narasla na 12 milijonov vozil na leto, medtem ko je v aprilu dosegala samo 9 milijonov vozil.

Stabilizirale so se tudi cene bencina, kar je verjetno pomagalo podpreti okrevanje maloprodaje v prejšnjem mesecu. Izključujoč avtomobile in gorivo se prodaja v aprilu znižala za 16,2 odstotka.

Pozorno spremljana številka "nadzora nad maloprodajo", ki poleg izvzetja prodaje goriva in avtomobilov, odstrani tudi prodajo grabenega materiala in prehrambnih izdelkov ter najbolj natančno spremlja potrošnjo v bruto domačem proizvodu, naj bi se v maju povečala za 4,7 odstotka. Tudi to bi bil največji mesečni dvig, odkar je začela leta 1992 vlada beležiti te podatke.

"Po poročilih naj bi verige trgovin za maj beležile namige o preobratu poslovanja," je dejala ekonomistka iz družbe NatWest pri čemer se sklicujejo na komentar tedenskega poročila Johnson Redbooka, ki je pokazalo na dvig prodaje sezonskega blaga, saj je več zveznih držav ponovno odprlo svoje poslovanje, hkrati pa se je vreme izboljšalo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce