Finančni trgi

Prispevki

Ameriška nafta nad 80 dolarjev

Ameriška nafta nad 80 dolarjev
February 22
17:37 2010

Ameriška nafta se je danes v azijskem trgovanju zvišala nad 80 dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 80,32 dolarja, kar je 51 centov več kot ob koncu petkovega trgovanja.


V petek se je ameriška nafta z dobavo v marcu pocenila za 75 centov na 79,81 dolarja.

Vlagatelji so prepričani, da bosta nizka inflacija in visoka brezposelnost v ZDA vplivali na odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), da bi obrestne mere pustila na nizki ravni. Fed je namreč pretekli teden presenetil vlagatelje, ko je diskontno obrestno mero zvišal za 0,25 odstotne točke na 0,75 odstotka.

Čeprav dvig te obrestne mere ne vpliva na ključno obrestno mero, po kateri si banke čez noč posojajo denar in ki ostaja na ničelni ravni, pa so se vlagatelji zbali, da bi to utegnil biti prvi korak k zaostrovanju denarne politike v največjem svetovnem gospodarstvu.

ZDA so januarja na mesečni ravni beležile 0,2-odstotno inflacijo. Rezultat je pozitivno presenetil analitike, ki so napovedovali inflacijo v višini 0,3 odstotka. V medletni primerjavi so se sicer cene v prvem letošnjem mesecu zvišale za 2,6 odstotka.

Na borzi v Londonu se je severnomorska nafta vrste brent danes prav tako podražila za 61 centov na 78,79 dolarja.

Vir: STA

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce