Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška vlada je napovedala zaostritve pri izdaji vizumov

Ameriška vlada je napovedala zaostritve pri izdaji vizumov
October 07
06:17 2020

Ameriška vlada je napovedala zaostritev zahtev za pridobitev priljubljenega vizuma z oznako H-1B. Te vizume so pogosto uporabljala tehnološka podjetja, pri čemer so prejemniki večinoma izvirali iz Indije in Kitajske.

Začasni vizumi naj bi ameriškim podjetjem omogočili uporabo tujih delavcev za zapolnitev vrzeli v domačem kadru. A ameriški predsednik Donald Trump je mnenja, da so bili vizumi pogosto zlorabljeni v škodo ameriških delavcev.

Vsako leto dobi omenjeni vizum do 85,000 delavcev, v pkviru tega vizumskega programa pa trenutno živi v ZDA približno pol milijona ljudi. Po podatkih statističnega urada ameriškega ministrstva za delo, prihaja več kot dvet tretjini imetnikov vizumov H-1B iz Indije, nekaj več kot 10 odstotkov pa iz Kitajske.

"Cenejša tuja delovna sila"

Nova pravila, ki sta jih skupaj objavili ministrstvi za delo in za domovinsko varnost, bodo zožila opredelitev "posebnih poklicev", ki bodo upravičeni do prejema vizuma. Hkrati bodo povečali minimalne plače, ki jih morajo podjetja plačati za delavce, ki so vpisani v program H-1B.

Po odhodu predsednika Trumpa iz bolnišnice so trgi dosegli dvotedenske viške

Vršilec dolžnosti direktorja za nacionalno varnost Kenneth Cuccinelli je dejal, da so ameriška podjetja vrzeli v sistemu zlorabila za zniževanje plač.

"Podjetja so bila spodbujena, da se izogibajo najemanju Američanov ali pa so celo odpuščala lastne kvalificirane in bolje plačane ameriške delavce ter jih nadomestila s cenejšo tujo delovno silo," je dejal.

Nova pravila bodo od podjetij zahtevala tudi, da dajo "prave" ponudbe prebivalcem ZDA, preden bodo želela pripeljati tujce. Načrt bo vstopil v veljavo po 60 dnevnem roku za prejem komentarjev.

Gospodarska kriza

Poteza se bo zelo verjetno soočila z kritikami iz strani poslovnih skupin, ki že dolgo izkoriščajo program za zniževanje svojih stroškov poslovanja, pri čemer uporabljajo izgovor o tem, da naj v državi ne bi bilo dovolj ustrezno kvalificirane delovne sile.

Predsednik Trump je sicer že v aprilu napovedal revizijo vizumskega programa, kar je privedlo do reakcije tehnoloških velikanov.

V juniju je njegova administracija tako delavcem s tem in nekaterimi drugimi vizumi prepovedala vstop v ZDA do konca leta, pri čemer so se sklicevali na gospodarsko krizo, ki jo je povzročila pandemija kitajskega virusa.

Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, Netflix in Twitter so bili med številnimi podjetji, ki so trdila, da bi začasne prepovedi izdaje vizumov škodile ameriškim podjetjem. Ameriška gospodarska zbornica in druge poslovne skupine pa so vlado zaradi prepovedi tožile.

Prejšnji teden pa je okrožno sodišče v Kaliforniji izdalo predhodno odredbo, s katero je vladi prepričilo končanje programa H-1B.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles