Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške banke so brez težav prestale letne stresne teste FED

Ameriške banke so brez težav prestale letne stresne teste FED
June 22
07:26 2018

35 največjih bank, ki delujejo v ZDA, ima dovolj denarja, da prenese hudo finančno krizo, kljub naraščajočim stopnjam dolga kreditnih kartic. To je bila ugotovitev letnih "testov izjemnih situacij", ki jih je izvedla Ameriška centralna banka (FED).

ZDA so po finančni krizi uvedle teste za spremljanje finančne moči v primeru gospodarskega preobrata. Družbe so pregledale približno 80 odstotkov vseh sredtev bank v ZDA. Namen preizkusov je oceniti ali imajo banke dovolj finančnih zalog za obvladovanje svetovne gospodarske recesije.

"Hipotetična recesija"

V skladu s stresnim scenarijem centralne banke, bi se stopnja brezposelnosti povečala na 10 odstotkov, cene delnic in nepremičnin pa bi zgrmele krepko navzdol. Pri FED so izračunali, da bi to privedlo do približno 578 milijard dolarjev izgub pri bankah, vseeno pa so dejali, da bi njihovi skladi "visokokakovostnega kapitala" ostali nad zahtevanim minimumom.

General Electric je po več kot 100 letih izpadel iz indeksa Dow Jones

Razmerje visokokakovostnega kapitala s tveganim premoženjem, bi se v hipotetični recesiji znižalo na 7,9 odstotka, medtem, ko znaša minimalna zahteva 4,5 odstotka. lansko leto je bilo razmerje pri 9,2 odstotka nekoliko višje.

Pri centralni banki so dejali, da rezultati letošnjih testov, osmih po vrsti od leta 2009, odražajo spremembe v davčni zakonodaji ZDA in višje ravni dolgov iz naslova uporabe kreditnih kartic. Iz banke so sporočili tudi, da so banke merili proti hipotetično hujši recesiji, kot lani.

Med bankami, ki so bile predmet pregleda so se znašle banke kot so Goldman Sachs in Morgan Stanley, ter oddelki tujih bank v ZDA, kot sta Barclays in Deutsche Bank. Pri banki Goldman Sachs, ki se je na testih izkazala med najslabšimi, so dejali, da se njihov notranji model ocenjevanja razlikuje od FED-ovega.

Dejali so, da preučujejo razlike in da bi lahko bila njihove finančne sposobnosti "višje kot so pokazali letošnji testi".

Nova pravila sprejeta v kongresu so nedavno zmanjšala število bank, ki so predmet stresnih testov. Po spremembah sprejetih to pomlad, bankam z manj kot 100 milijard dolarjev sredstev sedaj ne bo več treba opravljati pregledov. pred tem je bila meja za opravljanje testov postavljena pri 50 milijardah dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles