Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške banke so poslovale z višjimi dobički a so njihove delnice kljub temu izgubljale na vrednosti

Ameriške banke so poslovale z višjimi dobički a so njihove delnice kljub temu izgubljale na vrednosti
April 16
07:03 2018

Dobički Pri ameriških bankah JP Morgan Chase, Citigroup in Wells Fargo so se v prvih treh mesecih letošnjega leta povišali, vendar so njihove delnice kljub temu izgubljale na vrednosti. Dobiček banke JP Morgan se je tako na letni ravni povišal za kar 35 odstotkov, manjšo rast pa sta zabeležila Citigroup in Wells Fargo.

Analitiki so dejali, da je padec vrednosti delnic znak, da so vlagatelji nekaj rasti že upoštevali v samo ceno. Tako so pričakovali, da bodo aktivnejši borzni trgi in nižja stopnja davkov izboljšali poslovne rezultate bank. Delnice vseh treh bank so v zgodnjem trgovanju izgubile več kot 2 odstotka vrednosti in tako poskrbele za kisel začetek sezone objave poslovnih rezultatov za prvo četrtletje.

Zapisnik seje FED-a razkril možnost spremembe naravnanosti politike centralne banke

JP Morgan

JP Morgan je v prvem četrtletju, kljub padcu investicijskega bančništva ustvaril dobiček v višini 7,05 milijarde evrov, medtem ko je v enakem lanskem obdobju znašala 5,19 milijarde evrov. Prihodki družbe so se povečali za 10 odstotkov na 23,1 milijarde evrov, saj jim je uspelo doseči močno rast bančne enote za potrošnike, medtem ko je vrnitev tržnih nihanj poskrbela za boljše prihodke iz naslova trgovanj, kar je njihovi enoti za upravljanje s premoženjem zagotovilo rekordno četrtletje.

Citigroup

Dobiček banke Citigroup se je povečal za 13 odstotkov na 3,72 milijarde evrov, medtem ko je v enakem lanskem obdobju dosegal 3,3 milijarde evrov.

Prihodki v četrtletju so se povišali za 3 odstotke na 14,9 milijarde evrov. Družba je dejala, da je volatilnost na trgih okrepila poslovanje njihove enote za trgovanje in pomagala pri zmanjšanju dobičkonosnosti trgovanja z obveznicami. Tako kot pri JP Morganu je investicijsko bančništvo doseglo slabše rezultate.

Wells Fargo

Banka Wells Fargo je poročala o prehodnih dobičkih v višini 4,7 milijarde evrov, kar je bilo 5 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Rezultate banke so sicer zasenčile njihove težave z nadzornimi organi.

Pri Wellsu so tako dejali, da so jim ameriški organi ponudili poravnavo za preiskavo o zavarovanju vozil, kar bi jih lahko prisililo v revidiranje njihovih poslovnih rezultatov. "V tem trenutku ne moremo predvideti končnega sklepa... in ne moremo razumno oceniti naše s tem povezane izgube," je dejala banka.

Podjetje, ki se je znašlo pod pritiskom odkar so priznali, da so njihovi uslužbenci ustvarili več kot 2 milijona lažnih osebnih računov, da bi dosegli prodajne cilje in ignorirala ali kaznovala žvižgače.

Nato je lani banka sporočila še, da je poleg ostalih težav kupcem napačno zaračunavala avtomobilska zavarovanja. Februarja je Ameriška centralna banka, ki nadzira banke dejala, da bo omejila rast družbe, dokler ne bo izboljšala svojega nadzora nad upravljanjem s tveganji.

Prihodki banke so se iz 18, 075 milijarde evrov v lanskem prvem četrtletju znižali na 17,75 milijarde, kar je deloma posledica do strank prijaznih ukrepov, kot je znižanje pristojbin za plačilne kartice in prekoračene limite.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce