Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške banke uspešno prestale tudi drugi del stresnih testov

Ameriške banke uspešno prestale tudi drugi del stresnih testov
June 29
06:31 2017

Največje ameriške banke so opravile tudi drugi del težkih letnih stresnih testov. Odobritev iz strani centralne banke pa bi lahko dala zagon načrtom Bele hiše za razrahljanje finančnih pravil. Banka se je pozitivno odzvala tudi na načrte družb, da dobičke razdelijo med delničarje, jih uporabijo za druge namene in ne samo za varovanje pred drugim zlomom. Pri FED so dejali, da predlogi ne bodo ovirali sposobnosti bank za delovanje v času hudih recesij.

Gre za prvi primer v sedmih letih, da je vseh 34 bank, ki so bile pregledane prestalo drugi del letnih stresnih testov, ki so jih začeli izvajati po finančni krizi.

FED: Ameriške banke imajo dovolj denarnih rezerv

Vrednost delnic bank je po objavi poročila poskočila. Delnice Citigroupa so tako pridobile več kot 2 odstotka vrednosti. Omenjena družba je v sredo dejala, da bo v prihodnjim mesecih povečala obseg izplačila dividend in odkupa delnic na 15,6 milijarde dolarjev. Delnice JP Morgan Chase so pridobile skoraj 2 odstotka vrednosti, Bank of America je dosegla 1,3 odstotno rast, medtem ko so delnice Goldman Sachsa pridobile 1,2 odstotka vrednosti.

Stresni testi

Ameriška centralna banka je prejšnji teden v prvem delu pregledov potrdila, da je vseh 34 pregledanih finančnih podjetij izpolnjevalo vse pogoje in imajo dovolj finančne blazine, za absorbiranje izgub v primeru hude recesije. V drugem delu pregleda je banka dejala, da kapitalski načrti družb, ki vključujejo povečanje deleža delnic in povečanje izplačila dividend ne bodo škodili zmožnosti delovanja bank v času krize.

"Zadovoljen sem... da je proces motiviral vse največje banke za doseganje zdravega obsega lastnega kapitala, večini pa je uspelo znatno izboljšati svoje procese načrtovanja kapitala", je dejal predsetavnik FED-a, Jerome Powell.

FED je eno od podjetij, Capital One Financial, zaprosil za predložitev novega načrta, ki bi obravnavalo pomanjkljivosti v procesu načrtovanja kapitala. Regulatorji so dejali, da družba ni "ustrezno upoštevala potencialnega vpliva tveganj, v enem od svojih najpomembnejših poslovnih oddelkov."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles