Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške carine bi precej prizadele slovensko industrijo

Ameriške carine bi precej prizadele slovensko industrijo
March 23
08:36 2018

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju izpostavil zmeren optimizem v pričakovanju odgovora na vprašanje, ali bodo ZDA unijo kot celoto izvzele iz načrtovanih dodatnih uvoznih carin na jeklo in aluminij. Ameriške carine bi precej prizadele slovensko jeklarsko industrijo, je dejal.

EU pričakuje odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozno zvečer. Cerar je povedal, da je danes govoril z evropsko komisarko za trgovino Cecilio Malmström, ki je po pogovorih v Washingtonu zmerna optimistka, da obstaja možnost izjeme za EU, morda pod določenimi pogoji.

EU in šest drugih držav začasno izvzetih iz ameriški dajatev na uvoz jekla in aluminija

O pogojih premier ni želel govoriti, saj da bo končno odločitev sprejel ameriški predsednik, zato je stvar kot vedno nekoliko nepredvidljiva. Ponovil je, da bodo spremljali izjave ameriškega predsednika oziroma administracije, ki se pričakujejo pozno zvečer, in da bodo šele takrat vedeli, kakšno je točno stališče ZDA, na katerega se bodo morali ustrezno odzvati.

"Dejstvo je, da si EU in Slovenija ne želita protekcionističnih omejitev, še manj trgovinske vojne, zato se zavzemam za nadaljevanje dialoga z ZDA, da preprečimo takšne enostranske poteze ZDA in da se v duhu sodelovanja izognemo trgovinski vojni, ki bi zagotovo škodila tudi interesom Slovenije, še posebej v jeklarski industriji," je poudaril Cerar.

Na vprašanje, kako močno bi ti ukrepi prizadeli slovensko jeklarsko in aluminijsko industrijo, je Cerar odgovoril, da gre na področju jeklarske industrije in izvoza aluminija za več kot 60 milijonov evrov izvoza letno. Ti ukrepi bi "precej prizadeli našo industrijo", je ocenil. Po neuradnih informacijah bi prizadeli več kot tri četrtine celotne panoge v obeh primerih.

Vir: STA

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce