Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške dajatve: Mehika in Kanada bi lahko bili izvzeti

Ameriške dajatve: Mehika in Kanada bi lahko bili izvzeti
March 08
12:59 2018

Iz Bele hiše so sporočili, da bi lahko sprejeli izjeme pri ameriških načrtih za uvedbo dajatev na uvoz kovin, kar je prvi korak mehčanja začetne trde drže. Kanada, Mehika in nekatere druge države bi lahko bile "izločene" na podlagi državne varnosti, je dejala tiskovna predstavnica vlade.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer dejal, da bodo uvedli 25 odstotne uvozne dajatve na jeklarske izdelke, medtem, ko naj bi bili izdelki iz aluminija obdavčeni z 10 odstotno stopnjo. Na drugi strani je Kitajska zagrozila, da bo v kateri koli trgovinski vojni z ZDA sprejela "ustrezen in potreben odziv".

Forbes: Letos je najbogatejši zemljan Jeff Bezos, Donald Trump precej navzdol

Zunanji minister Wang Ji je dejal, da si morajo Kitajska in ZDA prizadevati postati partnerja in ne tekmeca. Tudi pri EU so pripravili povračilne ukrepe proti številnim ameriškim izdelkom, vključno z burbonom in arašidovim maslom. Kljub nasprotovanju tako doma, kot v tujini, je tiskovna predstavnica Vele hiše, Sarah Sanders dejala, da bo ameriški predsednik sprejem ukrepa podpisal do konca tega tedna, po nekaterih poročanjih bi se to lahko zgodilo že danes. A pri tem je dodala: "Za Mehiko in Kanado obstajajo možnosti izločitve, ki temeljijo na nacionalni varnosti, na tej osnovi pa imajo možnosti še nekatere druge države. Med državami se bo odločalo posamično od primera do primera."

Zakaj se je Trump odločil za takšen ukrep?

Donald Trumo se je odločil za boj proti trgovinskemu primanjkljaju ZDA, saj na tem področju druge države ZDA izkoriščajo že zadnjih nekaj desetletij. Ena od njegovih obljub med volilno kampanijo je bila obnovitev ameriške
industrije jekla in aluminija, za katero je dejal, da je trpela "sramotno" izkoriščanje iz strani drugih držav, še posebej poceni kitajskega uvoza.

Prejšnji teden je zavrnil zaskrbljenost, da bi lahko z ukrepom sprožil trgovinsko vojno in namesto tega dejal, da so "trgovinske vojne dobre" in so nekaj v čemer bi lahko ZDA zlahka slavile zmago. Trump je medtem nakazal, da bi lahko opustil načrte za uvedbo dajatev na mehiške in kanadske kovine, a je to povezal z dosego boljšega dogovora za ZDA v Severnoameriškem sporazumu o prosti trgovini (NAFTA).

Mehika in Kanada sta sicer med glavnimi dobavitelji jekla v ZDA.

Kakšna je bila reakcija?

Ameriški načrti so po svetu sprožili alarme in pretresli borzne trge. Kritiki so mnenja, da dajatve ne bodo uspele zaščiti ameriških delovnih mest in bodo zvišale končne cene za potrošnike. Vodja Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je opozorila, da v trgovinskih vojnah ni zmagovalcev, saj bi lahko škodovale svetovni gospodarski rasti.

EU je medtem objavila načrte za uvedbo uvoznih dajatev na burbon, arašidovo maslo, brusnice, pomarančni sok, jeklo in druge industrijske izdelke. Tudi druge države pa razmišljajo o svojih povračilnih ukrepih.

Svoje zaskrbljenost so izrazili tudi predstavniki republikancev, tako je predsednik senata Paul Ryan dejal, da bi morale biti dajatve bolj "kirurške in usmerjene".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce