Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške delnice ob obnovljenih trgovinskih napetostih krepko navzdol

Ameriške delnice ob obnovljenih trgovinskih napetostih krepko navzdol
October 30
07:05 2018

Ameriški borzni trgi so včeraj v zadnjih urah trgovanja precej izgubili na vrednosti, saj so se ponovno pojavila znamenja o naraščajoči napetosti v odnosih med ZDA in Kitajsko. Tehnološki indeks Nasdaq je vodil pri izgubah saj je dan zaključil z 1,6 odstotnim padcem vrednosti pri 7050,29 točke.

Indeks Dow Jones je izgubil 1 odstotek vrednosti in se ustalil pri nivoju 24,442,9 točke, medtem ko je indeks S&P 500 izgubil 0,7 odstotka vrednosti.

Izgube so pridobile na zagonu potem ko je Bloomberg poročal, da ZDA pripravljajo dodatne uvozne dajatve na kitajsko blago, dokler ne bo prišlo do potencialnega srečanja med voditeljema obeh držav. ZDA so se sicer že odločile za uvedbo na milijarde dolarjev vrednih uvoznih tarif za kitajsko blago. Kitajska se je na ukrepe odzvala z lastnimi uvoznimi dajatvami na ameriški uvoz.

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju raslo po 3,5 odstotni stopnji

Če se bodo ZDA odločile za dodatne uvozne dajatve bi to pomenilo, da bi bil obdavčen skoraj celoten uvoz iz Kitajske, ki je v lanskem letu znašal nekaj več kot 500 milijard dolarjev.

Poteze s katerimi ZDA odgovarjajo na kitajsko krajo intelektualne lastnine, so v poslovni skupnosti sprožile široko zaskrbljenost. Letalska industrija, ki je na Kitajskem beležila rast poslovanja je med sektorji, ki so jih trgovinski spori najbolj prizadeli. Delnice Boeinga so tako včeraj na indeksu Dow Jones izgubile največ (-6,6%), 6 odstotkov pa so izgubile tudi delnice Lockheed Martina.

Proizvajalci, trgovci na drobno in tehnološke družbe, od katerih se mnogi zanašajo na kitajske dobavitelje so se tudi znašli na udaru.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že več zadnjih mesecev grozil z uvedbo dodatnih uvoznih dajatev, a sedaj nov zagon razprave o dajatvah sledi tednom padcev na trgih.

Vrednost delnic je bila prizadeta zaradi zaskrbljenosti vlagateljev, da so dobički ameriških podjetij na viških ali blizu njih, saj se bodo družbe v prihajajočih mesecih soočale z upočasnitvijo globalne rasti, trgovinskimi napetostmi in naraščajočimi stroški poslovanja.

Hkrati se tehnološke družbe soočajo tudi z pozivi po regulaciji, vključno z novimi pravili glede obdavčitve.

Včeraj so delnice Netflixa izgubile približno 5 odstotkov vrednosti, medtem ko so delnice Alphabeta izgubile približno 4,5 odstotka, s čimer sta se družbi še bolj oddaljili od najvišjih nivojev doseženih v juliju.

Delnice Amazona so dan zaključile več kot 6 odstotkov nižje in tako podaljšale izgube, ki so se začele prejšnji teden, ko je napoved družbe za božično obdobje razočarala vlagatelje.

Amazonove delnice so zdaj vredne že 15 odstotkov manj kot v četrtek, ko je družba za vlagatelje objavila posodobljene obete za prihodnost.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce