Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške potrošniške cene kažejo na višanje inflacije

Ameriške potrošniške cene kažejo na višanje inflacije
February 15
07:49 2018

Ameriške potrošniške cene so se v januarju povišale hitreje od pričakovanj, kar je znamenje, da se inflacija krepi, kar bi lahko spodbudilo pričakovanja glede višanja obrestnih mer. Indeks cen življenjskih potrebščin je tako zrasel za 0,5 odstotka, medtem ko so napovedi pričakovale rast v višini 0,3 odstotka.

Poročilo je sledilo prej objavljenim podatkom, ki so pokazali na pospešeno rast plač v ZDA. Ti podatki so nato zvišali zaskrbljenost, da se bo Ameriška centralna banka za dvig obrestnih mer odločila hitreje od prejšnjih pričakovanj. Poročilo o plačah je hkrati sprožilo dneve visoke volatilnosti na finančnih trgih.

Japonska gospodarska rast v zadnjem četrtletju ni dosegla pričakovanj

Donosnost obveznic se je v sredo povišala, vseeno pa je bil odziv delniških trgov na rast inflacije precej umirjen. Potem ko so trgovalni dan začeli z padcem vrednosti, so vsi trije glavni borzni indeksi na Wall Streetu do popoldneva poslovali v zelenem območju.

"Dejstvo je, da so odzivi na novice vse bolj umirjeni, kar kaže na to, da bi se lahko stanje na trgih začelo vračati na stara pota in se spoprijeti z novo realnostjo višje inflacije," je dejala Fiona Cincotta in družbe City Index.

Indeks cen življenjskih potrebščin je drugačen merilnik od inflacije, ki jo običajno poudarja Ameriška entralna banka. Ameriško ministrstvo za trgovino je poročalo tudi, da se obseg maloprodaje v januarju znižal za 0,3 odstotka, kar je nepričakovan padec, ki po mnenju analitikov otežuje ustvarjanje jasne slike o ameriškem gospodarstvu.

Inflacijsko presenečenje?

Ekonomisti sicer že dolgo pričakujejo začetek dvigovanja inflacije v ZDA, zaradi močnejše gospodarske rasti in nizke brezposelnosti. A ta pričakovanja se lani niso uresničila, saj je relativno nizka inflacija še naprej zaostajala za 2 odstotnim letnim ciljem, ki ga je postavila centralna banka.

Novi podatki, ki kažejo na zvišanje plač in cen pa nakazujejo, da bi se lahko ta dinamika končno spremenila. Včeraj je tako ameriški urad za statistiko dejal, da so se cene povišale na številnih področjih, vključno z bencinom, oblačili, zdravstveno oskrbo in hrano. Inflacija se je tako v januarju na letni ravni povišala za 2,1 odstotka.

Tudi tako imenovana temeljna inflacija, ki izloča volatilne cene hrane in energije, se je v januarju povišala za 0,3 odstotka, kar je najpomembnejši dvig v zadnjem letu.

Jacob Deppe iz spletne trgovalne platforme Infinox je dejal, da je poročilo pokazalo na "pomembno, čeprav rahlo" rast,, ki bo okrepila politična vprašanja.

Ameriška centralna banka uporablja višje obrestne mere za omejevanje inflacije in je za letos dejala, da pričakuje nadaljnje dvige le teh. Na drugi strani so vlagatelji zaskrbljeni, da bi se lahko banka odločila za preveč agresivno dvigovanje, kar bi povzročilo višje stroške izposojanja za podjetja in potrošnike, kar bi zadušilo gospodarsko rast.

Nove politike, vključno z zniževanjem davkov, odobrenim lani in povečano javno finančno porabo, dodatno otežujejo razmere in povečujejo inflacijske pritiske.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce