Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške tehnološke delnice še naprej izgubljajo na vrednosti

Ameriške tehnološke delnice še naprej izgubljajo na vrednosti
September 09
06:03 2020

Včeraj, se je še tretji dan zapored nadaljevala razprodaja delnic ameriških tehnoloških podjetij, kar je vse tri glavne ameriške borzne indekse potegnilo več kot 2 odstotka v negativno območje. Največji izgubar dneva je bil Apple, ki je katerega delnice so izgubile kar 6,7 odstotka vrednosti. Tudi delnice Amazona in Facebooka so izgubile več kot 4 ostotke vrednosti.

Močan upad cen, sledi strmi rasti vrednosti tehnoloških delnic v zadnjih mesecih, ki je ameriškim trgom pomagala pri odboju od recesije, ki jo je povzročila pandemija kitajskega virusa.

Medtem so azijski trgi sledili zgledom Wall Streeta, saj so vsi tamkajšnji pomembni indeksi danes trgovali v negativnem območju. Največ je izgubil glavni avstralski borzni indeks ASX 200, ki je upadel za 2,6 odstotka, medtem ko je kitajski indeks Shanghai Composite izgubil 2 odstotka vrednosti.

Brezposelnost v ZDA se je v avgustu spet močno znižala

Do teh padcev prihaja v času, ko se pričakuje, da se bo svetovno gospodarstvo v letošnjem letu skrčilo za približno 5 odstotkov. Zaskrbljenost glede kitajskega virusa sicer še naprej obremenjuje poslovno aktivnost in povečuje trgovinske napetosti med državami.

Padec funta

Britanski funt medtem nadaljuje z izgubljanjem vrednosti, potem ko je britanska vlada povečala možnosti za izhod iz EU brez dogovora, pri čemer so sporočili, da bo Velika Britanija "močno pridobila" z izstopom, pa naj bo ta dosežen z EU dogovorom ali brez njega.

Funt je proti evru upadel na nivo 1,1 evra, medtem ko je proti dolarju izgubil 1,6 odstotka in je vreden samo še malenkost več kot 1,3 dolarja.

V ZDA je indeks Dow jones včeraj izgubil 2,25 odstotka vrednost, indeks S&P 500 je upadel za 2,78 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq utrpel skoraj 3 odstotni padec vrednosti.

Mnogi vlagatelji so vznemirjeni zaradi nedavnih zvišanj cen delnic, kljub temu, da številne gospodarske napovedi ostajajo pesimistične in ostajajo napetosti med ZDA in Kitajsko, zlasti na tehnološkem področju, še naprej visoke.

Kljub trenutnim izgubam pa ostajajo cene delnic mnogih velikih tehnoloških družb še naprej bistevno višje, kot so bile v začetku letošnjega leta.

Delnice Tesle so tako na primer včeraj izgubile skoraj 20 odstotkov vrednosti in so vredne približno 330 dolarjev, saj se je med vlagatelji razširilo razočaranje, da delnice proizvajalca električnih avtomobilov, v sklopu nedavne rekonstrukcije niso bile vključene v indeks S&P 500. Kljub temu so Tesline delnice v letošnjem letu več kot potrojile svojo vrednost.

Analitiki so dejali, da nekateri vlagatelji delnice prodajajo, da bi zavarovali svoje dobičke pred pričakovanim nemirnim trgovanjem v naslednjih nekaj mesecih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce