Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški borzni indeksi spet rekordno

Ameriški borzni indeksi spet rekordno
October 06
06:37 2017

Ameriške delnice so v četrtek dosegle nove rekordne vrednosti, saj obstaja vse več znakov, da je kongres bližje dogovoru o sprejemu proračuna in znižanju davkov. Finančna in tehnološka podjetja, ki so med tistimi, za katere se pričakuje, da bi imela od znižanj davkov največ koristi, so včeraj pridobila največ.

Tehnološki indeks Nasdaq je tako pridobil 50,7 točke, oziroma 0,8 odstotka in dan zaključil pri 6585,3 točke. Indeks Dow jones je pridobil 0,5 odstotka vrednosti in se ustalil na nivoju 22.775,8 točke, medtem ko je širši indeks S&P 500 zrasel za 0,6 odstotka na 2552,1 točke.

Evropska komisija bo tožila Irsko zaradi neizterjave Applovega davčnega dolga

Bela hiša si prizadeva za prenovo davčne zakonodaje, ki bi vključevala velik padec davčnih stopenj, hkrati pa bi spremenila obravnavo dobičkov, ki jih podjetja ustvarijo v tujini. V četrtek so republikanci v predstavniškem domu odobrili načrt porabe, ki zagotavlja pregled nad znižanjem davkov. Glasovanje senata se pričakuje v zelo kratkem.

Delnice večjih bank, vključno z Goldman Sachsom in JP Morgan Chaseom, ki so se zavzemale za spremembe, so zabeležile največjo rast vrednosti. Delnice Goldman Sachsa so tako zrasle za 2,4 odstotka, medtem ko so delnice JPMorgana pridobile 1,3 odstotka vrednosti.

Apple, ki se je v zadnjih nekaj tednih znašel pod pritiskom je zrasel za več kot 1 odstotek, medtem ko so delnice matične družbe Googla Alphabet zrasle za 1,9 odstotka.

Vlagatelji so odzvali tudi na nove gospodarske podatke, ki so pokazali, da se je blagovni in storitveni primanjkljaj ZDA v avgustu nekoliko zmanjšal na 42,4 milijarde dolarjev, medtem ko je v juliju dosegal 43,6 milijarde dolarjev, saj je izvoz blaga in storitev dosegel najvišje nivoje v več kot zadnjih dveh letih in pol.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce