Finančni trgi

Prispevki

Ameriški borzni trgi še šesti dan zapored v rdečem

Ameriški borzni trgi še šesti dan zapored v rdečem
August 26
06:35 2015

Delnice na Wall streetu so po dobrem okrevanju, v zadnji uri včerajšnjega trgovanja povsem izgubile zagon. Presenetljiv preobrat navzdol se je zgodil kljub kitajski odločitvi da znižana glavno obrestno mero, s čimer želijo spodbuditi rast.

To je že šesti zaporedni dnevni padec indeksov na ameriških borzah, ki jih je sprožila bojazen glede upočasnjevanja kitajskega gospodarstva.

Indeks Dow Jones je tako včeraj izgubil 1,3 odstotka vrednosti in dan zaključil pri 15.664,3 točke, indeks S&P 500 je padel za 1,4 odstotka na 1867,62 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa je dan končal 0,4 odstotka v rdečem, pri vrednosti 4506,49 točke.

Analitiki so za volatilno trgovanje okrivili krhko zaupanje vlagateljev in dejali, da so stalni strahovi glede kitajskega gospodarstva sčasoma premagali začetne nizke cene, ki so vlagatelje v začetku prepričale za nakup.

Kitajske tudi delnice danes nadaljujejo z padanjem

Glavni tržni strateg pri družbi Wunderlich Securities, Art Hogan je dejal da so vlagatelji trenutno zmedeni. "Trudijo se namreč ugotoviti kaj pomeni kitajska upočasnitev za svetovno gospodarstvo."

Investicijski direktor pri družbi Centre Asset Management, Xavier Smith je dejal, da ne pričakuje stalne rasti vrednosti delnic, dokler iz Kitajske ne bodo prišli kakšni pozitivni ekonomski podatki. "Šele, ko bomo videli takšne podatke, bomo doživeli tudi trajnostno rast na delniških trgih," je dejal.

Tako indeks Dow jones, kot S&P 500 sta trenutno na poti, da zabeležita najvišje mesečne padce v zadnjih šestih letih.

Vlagatelji po celem svetu so zaskrbljeni, da bodo podjetja in države, ki se zanašajo na veliko povpraševanje iz Kitajske - drugega največjega gospodarstva na svetu in drugega največjega uvoznika blaga in komercialnih storitev - prizadeta zaradi kitajske upočasnitve.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce