Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški borzni trgi utrpeli največje padce v zadnjih tednih

Ameriški borzni trgi utrpeli največje padce v zadnjih tednih
October 27
07:57 2020

Ameriški delniški trgi so včeraj zabeležili najhujše padce v zadnjih tednih, saj se je med vlagatelji ponovno pojavila zaskrbljenost, da bi lahko ponovno naraščanje okužb z kitajskim virusom, poslabšalo gospodarski položaj v državi.

Indeks Dow Jones je tako upadel za 2,3 odstotka, indeks S&P 500 je izgubil 1,8 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 1,6 odstotka. Znižala se je tudi vrednost evropskih delnic, kjer so zabeležili močen dvig okužb, kar je države prisililo v sprejem novih strogih omejevalnih ukrepov. Največje padce so sicer doživele delnice turističnih in energetskih družb.

V ZDA so včeraj najbolj upadle delnice družb za križarjenja Royal Caribbean Group, Carnival in Norwegian, ki so izgubile več kot 8 odstotkov vrednosti, medtem ko so delnice letalskega prevoznika British Airways izgubile 7,6 odstotka vrednosti.

ZN: Svetovna trgovina počasi okreva, prihodnost negotova

Potovalna podjetja so nekatera od najbolj občutljivih na opozorila o virusu, za katera se strokovnjaki bojijo, da se bodo s približevanjem zimskega obdobja še dodatno stopnjevala.

V ponedeljek je tako strokovnjak za nujne primeri pri Svetovni zdravstveni organizaciji dejal, da bo Evropa potrebovala "veliko bolj celovite" ukrepe, če bo želela virus ponovno spraviti pod nadzor. "Trenutno v Evropi močno zaostajamo za kitajskim virusom, zato bomo morali naša prizadevanja za njegovo zajezitev močno pospešiti," je dejal.

V ponedeljek je glavni francoski borzni indeks CAC 40 izgubil 1,9 odstotka, medtem ko je nemški DAX upadel za 3,7 odstotka. Na drugi strani je glavni britanski delniški indeks FTSE 100 izgubil 1,2 odstotka vrednosti.

Stanje virusa

Ameriški predsednik Donald Trump se je medtem zaobljubil, da se bo izognil razširjenemu omejevanju gospodarske dejavnosti, podobnemu karantenskim ukrepom sprejetim spomladi, pri čemer je dejal, da takšne omejitve niso vredne gospodarskih posledic, ki jih prinašajo.

V zadnjem tednu se sicer število okužb z izvoženim kitajskim virusom povečuje, pri čemer so včeraj poročali o 89,000 novih primerih, medtem ko je sedemdnevno povprečje znašalo 69,000 okužb, kar je približno dvakrat več kot v septembru.

Povečalo se je tudi število hospitalizacij, medtem ko ostaja stopnja smrtnosti nespremenjena. Po številu primerov na prebivalca so sicer ZDA precej pod nivojem okužb v Evropi, kjer so najbolj prizadete Češka, Nizozemska, Belgija, Velika Britanija in Francija.

Analitiki sicer pravijo, da se goapodarstvo ne bo v celoti popravilo, dokler ne bodo razrešeni pomisleki okrog kitajskega virusa. Hkrati so vlagatelji zaskrbljeni tudi zaradi stoječih pogajanj v Washnigtonu, kjer demokrati še naprej vztrajno zavračajo dogovor in namenoma škodujejo lastni državi.

V ponedeljek je tako ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki poizkuša skleniti dogovor za Belo hišo, dejal, da ostajata strani še naprej zelo oddaljeni ena od druge.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles