Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški delniški trgi so novo leto začeli z majhno rastjo

Ameriški delniški trgi so novo leto začeli z majhno rastjo
January 03
07:20 2019

Ameriške delnice so med prvim trgovalnim dnevom v novem letu uspele izničiti visoke začetne padce in dan zaključiti v pozitivnem območju, deloma po zaslugi delnic energetskih družb. Trije glavni delniški indeksi, so tako po poročilih o šibkejši proizvodni dejavnosti na Kitajskem dan začeli z več kot 1 odstotnim padcem vrednosti. A nato so indeksi tekom dneva pridobivali na vrednosti. Tako sta indeksa Dow Jones in S&P 500 dan zaključila 0,1 odstotek višje medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,5 odstotka.

Vzorcu so nato sledili tudi Evropski delniški trgi.

Med največjimi dobičkarji dneva sta se znašli družbi ExxonMobil in Chevron, potem ko so bila objavljena poročila, da je Saudska Arabija sprejela ukrepe za zmanjšanje dobave nafte.

Olajšanje na ameriških borznih trgih, delniški indeksi krepko navzgor

Po težavnem zaključku leta 2018, kjer je ob koncu leta prišlo do nekaj največjih padcev na delniških trgih od svetovne finančne krize, so za letošnje leto obeti mešani. Analitiki tako pričakujejo, da bo v ključnih državah, vključno z ZDA in Kitajsko prišlo do upočasnitve gospodarske rasti, kar bo krepilo zaskrbljenost med vlagatelji.

Dodaten strah bodo med vlagatelje vnesla vprašanja, kot so trgovinska vojna med ZDa in Kitajsko in Brexit. Svoj doprinos k večji negotovosti vnašajo tudi centralne banke, ki se po letih finančnih spodbud odločajo za zaostrovanje svoje monetarne politike.

V sredo so bile najpomembnejši razlog za zaskrbljenost med vlagatelji nove številke , ki so pokazale, da se je dejavnost kitajskega proizvodnega sektorja decembra prvič v zadnjih dveh letih zmanjšala. Proizvodna dejavnost se je zmanjšala tudi v ZDA.

Nekateri analitiki so sicer mnenja, da so nedavne razprodaje na finančnih trgi pretiran odziv na zaskrbljenost. Podobnega mnenja je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v sredo dejal, da so nedavni padci na borzi samo "majhna vmesna težava".

"Delnice bodo, ko bomo uredili trgovinska vprašanja in nekaj drugih stvari spet rasle," je napovedal.

V sredo je indeks Dow Jones pridobil 18,8 točke in dan zaključil pri vrednosti 23.346,24 točke. Širši indeks S&P 500 je pridobil 3 točke in dan zaključil pri nivoju 2510,01 točke, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 30,7 točke na 6665,94 točke.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce