Finančni trgi

Prispevki

Ameriški gospodarski analitiki napovedali upočasnitev rasti

Ameriški gospodarski analitiki napovedali upočasnitev rasti
September 13
06:31 2011

Zadnja anketa 52 ameriških gospodarskih analitikov v okvirju Nacionalnega združenja za poslovno ekonomiko (Nabe) ugotavlja malce več pesimizma glede letošnjega splošnega gospodarskega položaja, kot je kazala zadnja anketa v maju. Gospodarska rast naj bi bila letos po njihovi oceni tako le 1,7-odstotna.

Nemška gospodarska rast se je upočasnila

Anketa Nabe je maja napovedala 2,8-odstotno gospodarsko rast za letos in 3,2-odstotno v prihodnjem letu. Za leto 2012 je sedaj napoved le 2,3 odstotka. Lani je bila ameriška gospodarska rast triodstotna, v prvem polletju letos pa le 0,7-odstotna.

Spremenjena napoved je posledica številnih negativnih dejavnikov, med katerimi so nekateri že minili, drugi pa vztrajajo.

Cene energije, ki so spomladi porasle, so se umirile, japonske krize po potresu in cunamiju v marcu je konec, razprava okrog ameriškega javnega dolga je za zdaj končana.

Nadaljuje pa se nizka raven potrošniškega in poslovnega zaupanja v ZDA, evropska dolžniška kriza, visoki proračunski primanjkljaj ter visoka stopnja brezposelnosti. Nabe ocenjuje, da bo letošnja povprečna stopnja brezposelnosti devet odstotkov, prihodnje leto pa 8,7 odstotka. V povprečju se za letos pričakuje le 124.000 novih delovnih mest na mesec, v prihodnjem letu pa le 202.000.

Nabe ne pričakuje rasti pri gradnji novih stanovanj in hiš, raven naj bi ostala na lanskih 590.000 enot. Malce naj bi se izboljšala prodaja avtomobilov, in sicer naj bi namesto lanskih 11,6 letos prodali 12,6 milijona avtomobilov. Povprečna cena nafte pa naj bi bila do decembra 90 dolarjev za sod.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce