Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški izdelovalci avtomobilov avgusta z nižjo prodajo

Ameriški izdelovalci avtomobilov avgusta z nižjo prodajo
September 02
07:59 2016

Ameriški izdelovalci avtomobilov so poročali o padcu prodaje v avgustu, potem ko so v juliju zabeležili presenetljivo močno rast prodaje. General Motors je poročal o 5,2 odstotnem padcu mesečne prodaje, medtem ko je Ford zabeležil 8,4 odstotni padec prodaje. Letošnja prodaja vozil v ZDA naj bi bila tako nižja od lanskih rekordnih nivojev.

Povpraševanje po avtomobilih je sicer še vedno krepko nad krizno ravnjo v letih 2008-09, vseeno pa zasičenost trga ustvarja upočasnjevanje.

Volkswagen bo plačal nadomestilo svojim predstavništvom v ZDA

GM napoveduje, da bo v letošnjem letu prodal 17,3 milijona vozil, kar je nekoliko manj od 17,47 milijona prodanih v lanskem letu. GM je prodal največ vozil znamke Chevrolet, ki je svoj tržni delež v ZDA povečala za 0,4 odstotka. Pri družbi so izrazili upanje na močno prodajo v drugi polovici letošnjega leta. "Mislimo, da je industrija v dobrem položaju za trajno visoko raven povpraševanja iz strani kupcev," je dejal glavni ekonomist pri GM, Mustafa Mohatarem.

Prodaja Forda se je v avgustu znižala na 214,482 vozil. Podjetje je zabeležilo 2 odstotni padec prodaje tovornjakov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, medtem ko se prodaja pol tovornjakov serije F, znižala za 6 odstotkov. Vseeno ja 13 odstotna rast prodaje kombijev pomagala dvigniti celotno Fordovo poslovanje.

"Kombiji ostajajo še naprej svetla točka za Ford in konstanta zgodba o rasti za letošnje leto," je dejal podpredsednik marketinga, prodaje in servisa pri Fordu, Mark LaNeve.

Trendu padanja se je izognil Fiat Chrysler, ki je poročal o 3 odstotni rast prodaje v avgustu. K rasti je najbolj pripomoglo večje povpraševanje po terencih Jeep in pol tovornjakih serije Ram, ki se je v zadnjem letu okrepilo za 5 odstotkov.

Ameriška divizija Volkswagnaje je nepresentljivo poročala o 9 odstotnem padcu prodaje, saj se nemški proizvajalec še naprej sooča z posledicami škandala z emisijami.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce