Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški predsednik Trump zaostruje boj proti Kitajski

Ameriški predsednik Trump zaostruje boj proti Kitajski
January 15
07:22 2021

Ameriški predsednik Donald Trump je spet udaril proti Kitajski in njenim največjim družbam, saj je proti njim uvedel nove sankcije in prepovedi naložb. Na črni seznam poezav s kitajsko vojsko je tako Pentagon vključil še devet kitajskih podjetij, vključno z pomembnim izdelovalcem telefonov Xiaomi.

Predsednik Trump je v zadnjih mesecih močno okrepil ukrepe proti številnim podjetjem, ki predstavljajo varnostno grožnjo za ZDA.

Kitajska se je ta teden maščevala z novim zakonom, ki naj bi bil namenjen zaščiti svojih vodenih podjetij.

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

V zadnjih nekaj mesecih se je predsednik Trump osredotočil na kitajska tehnološka podjetja, ki osebne podatke svojih uporabnikov delijo s komunističnim režimom, vključno s TikTokom, Huaweijem in WeChatom.

Zadnji krog omejitev, napovedan včeraj, med drugim vpliva na kitajski naftni gigant CNOOC in tehnološko družbo Xiaomi, ki je po obsegu prodaje novembra presegla Apple in postala tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu.

Ameriško ministrstvo za trgovino je CNOOC obtožilo nadlegovanja in groženj z raziskovanjem in črpanjem nafte in plina v južnokitajskem morju.

CNOOC, ki je pod nadzorom vladajoče komunistične partije, deluje, kot "nasilnež kitajske ljudske vojske, ki ustrahuje svoje sosede," je dejal ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

CNOOC se bo sedaj pridružila črnemu seznamu družb, ki zahteva, da podjetje pridobi posebno licenco, predenj lahko prejema izvoz visokotehnoloških izdelkov o ameriških dobaviteljev.

Delnice družbe Xiaomi, s katerimi se trguje v ZDA so včeraj izgubile kar 14 odstotkov vrednosti, medtem ko so danes delnice družbe, ki kotirajo na borzi v Hong Kongu upadle za več kot 11 odstotkov.

Izguba delovnih mest

ZDA in Kitajska sta že od leta 2018 v trgovinski vojni, med katero sta za uvoz blaga drug druge uvedli številne carinske dajatve.

Trgovinska vojna med dvema največjima gospodarstvoma, naj bi po študiji družbe Oxford Economics vodila v izgubo 245,000 delovnih mest. Študija, ki jo je naročil ameriško-kitajski poslovni svet, naj bi tako ugotovila, da bi lahko znatna ločitev poslovanja ameriški BDP v prihodnjih petih letih zmanjšal za 1,6 bilijona dolarjev.

Po njihovem subjektivnem mnenju naj bi tako bila kitajska v naslednjih desetih letih bistvenega pomena za spodbujanje svetovne gospodarske rasti, hkrati pa naj bi bila od nje odvisna tudi uspešnost ameriških podjetij.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles