Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški predstavniški dom je sprejel zakonodajo za odstranitev kitajskih družb iz borz

Ameriški predstavniški dom je sprejel zakonodajo za odstranitev kitajskih družb iz borz
December 03
08:29 2020

Ameriški predstavniški dom je sprejel zakon, ki jim bo omogočal odstranitev kitajskih podjetij z ameriških borz, če le ta ne bodo upoštevala njihovih revizijskih pravil. Zakon bo od družb zahteval tudi razkritje o tem ali so v lasti ali pod nadzorom tuje vlade.

Zakon o odgovornosti tujih holdinških družb, sicer še vedno potrebuje odobritev predsednika ZDA, Donalda Trumpa.

Poteza sovpada s širšimi prizadevanji za povečanje pritiska na kitajsko komunistično oblast v zadnjih mesecih. Poleg tega zakona bo ameriška vlada v sredo prepovedala tudi uvoz bombaža od kitajskih podjetij, ki za svoje delo uporabljajo prisilnetaboriščnike iz vrst interniranih ujgurskih muslimanov.

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu

ZDA so se prejšnji teden odločile tudi za ukrepanje proti povezanosti kitajskih proizvajalcev, pri čemer so sprejeli redek ukrep uvedbe carin, da bi preprečili učinke kitajskih manipulacij s svojo valuto.

Protiukrepe je sprejela tudi Kitajska, ki je v začetku tedna uvedla zakone o nadzoru izvoza. To je po mnenju strokovnjakov odgovor na ameriški nadzor izvoza mikročipov, na katere se zanašajo številna kitajska tehnološka podjetja.

"Strupeni status quo"

Zakon kratkoročno sicer ne bo imel učinkov, saj bodo tujim podjetjem prepovedali kotiranje na borzah šele če tri leta zapored ne bodo izpolni revizijskih meril.

Ameriško združenje vrednostnih paprijev je pozdravilo sprejem zakona, pri čemer so vlado pozvali naj bo sredine prihodnjega leta hitreje odstrani družbe, ki ne spoštujejo pravil. Zakonodaja velja za podjetja, ki kotirajo na borzi, iz katerekoli države, vseeno pa so glavna tarča kitajska podjetja.

"Ameriška politika omogoča Kitajski odprto nespoštovanje pravil, po katerih morajo igrati ameriška podjetja in to je nevarno početje. Danes sta se kongres in senat odločila za zavrnitev tega strupenega statusa quo," je dejal republikanski senator John Kenenedy, ki je eden od avtorjev zakona.

Ameriško-kitajska komisija za ekonomsko-varnostno revizijo, ki jo je ustanovil Kongres, da bi spremljal morebitne grožnje za varnost iz strani Kitajske, je sporočila, da je od oktobra dalje na ameriških borzah kotiralo 217 kitajskih podjetij.

Številna kitajska podjetja, ki kotirajo na ameriških trgih, vključno z Alibabo in operaterjem KFC-ja na Kitajskem, Yum China, so pred kratkim spavila svoje sekundarne kotacija na borzi v Hongkongu.

Bombažne vojne

Trumpova administracija je prepovedala uvoz bombaža iz kitajskih državnih podjetij, za katere je dejala, da kot delavno silo uporabljajo internirane ujgurske muslimane v provinci Šinjang.

Proizvodno-gradbeni korpus Xinjiang (XPCC) je kvazivojaška organizacija, ki naj bi bila odgovorna za skoraj petino BDP-ja celotne regije Šinjang. Hkrati gre za enega od največjih kitajskih proizvajalcev bombaža.

Osebje ameriške carinske in mejne službe je tako dobilo navodilo, da zadrži vsako pošiljko, ki vsebuje bombaž in izdelke iz bombaža, s poreklom iz te družbe. "Kitajska sistematična zloraba prisilnega dela v regiji Šinjang, bi morala motiti vsako ameriško podjetje in potrošnika," je v izjavi dejal vršilec dolžnosti carinske službe Mark A. Morgan.

Peking se je sicer zaradi koncetracijskih taborišč za ujgursko manjšino v provinci Šinjang, ki naj bi jih po njihovih besedah uporabljali za "prevzgojo" znašel pod hudo mednarodno kritiko.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles