Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški proračun je zaradi kitajskega virusa dosegel rekordno visok primanjkljaj

Ameriški proračun je zaradi kitajskega virusa dosegel rekordno visok primanjkljaj
September 14
06:23 2020

Ameriški proračunski primanjkljaj se je povečal na rekordnih 3 bilijone dolarjev, kar je posledica velike vladne porabe namenjene pomoči gospodarstvu in prebivalstvu zaradi pandemije kitajskega virusa. Zvezna vlada je tako v prvih 11 mesecih finančnega leta porabila več kot 6 bilijonov dolarjev , to pa vključuje tudi 2 bilijona dolarejv za programe kitajskega virusa, so sporočili iz ministrastva za finance.

Številka je mnogo višja od 3 bilijonov dolarjev, ki so jih dobili prek davkov. Primanjkljaj je sicer več kot dvakrat večji od prejšnjega rekorda, ki je bil postavljen v letu 2009. V tistem obodbje se je Washington spoprijemal s posledicami nepremičninske finančne krize iz leta 2008.

Še pred nastopom pandemije, so bile sicer ZDA na poti k visokemu letnemu primanjkljaju v višini več kot bilijon dolarjev. A poraba namenjena zmanjševanju finančnega vpliva pandemije kitajskega virusa, je ta pričakovanja povsem razbila.

Brezposelnost v ZDA se je v avgustu spet močno znižala

Kongresni urad za proračun je ta mesec napovedal, da bodo ZDA v celotnem finančnem letu verjetno zabeležile primanjkljaj v višini 3,3 bilijona dolarjev, kar je več kot trikrat toliko kot je znašal lani. Proračunsko leto zvezne vlade se sicer konca septembra. Agencija pa je hkrati izrazila pričakovanje, da bo skupni ameriški dolg presegel 26 bilijonov dolarjev.

"Nevzdržno"

Na zaslišanju v Washnigtonu junija je vodja ameriške centralne banke, Jerome Powell članom kongresa dejal, da je pot ameriške porabe "nevzdržna", vseeno pa zmanjševanje primankljaja, glede na stanje gospodarstva ne bi smelo biti prednostna naloga.

Gospodarstvo se je v letošnjem drugem četrtletju na letni ravni skrčilo po več kot 30 odstotni stopnji, kar je bilo najslabše četrtletje v zgodovini. Podatki sicer kažejo, da se težave za gospodarstvo nadaljujejo.

Približno 30 milijonov ljudi, oziroma približno 20 odstotkov delovne sile tako kljub odprtju gospodarstva prejema določeno obliko nadomestil za primer brezposelnosti, so prejšnji teden sporočili iz ministrstva za delo.

Mnogi konservativci v Washingtonu pa ostajajo še naprej previdni glede nadaljevanja s takšnimi ukrepi porabe.

Republikanci so prejšnji teden tako predlagali dodatni paket finančne pomoči v višini 300 milijard dolarjev. Načrt ni dobil podpore pri radikalnih demokratih, ki so dejali, da ni dovolj obsežen, saj naj bi sami pričakovali kar dodatnih neverjetnih 3 bilijone dolarjev pomoči.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce