Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški proračunski primanjkljaj naj bi do leta 2020 dosegel bilijon dolarjev

Ameriški proračunski primanjkljaj naj bi do leta 2020 dosegel bilijon dolarjev
April 10
06:37 2018

ZDA so po podatkih Kongresnega urada za proračun na poti, da do leta 2020 dosežejo proračunski primanjkljaj v višini 1 bilijona dolarjev, potem ko so znižali davke in povečali javno porabo. Urad je dejal, da bodo ukrepi začasno okrepili ameriško gospodarstvo, a bodo zato povečali dolgoročni dolg.

Agencija je tako dejala, da bi lahko ameriški dolg narasel na raven primerljivo z drugo svetovno vojno in finančno krizo. Hkrati so posvarili, da bi lahko imelo to "resne negativne posledice" za ZDA.

Poročilo urada je bilo revidirano, da bi vključili učinke novega zakona o porabi v višini 1,3 bilijona dolarjev in 1,5 bilijona dolarjev vreden paket znižanja davkov, ki so ga prejšnje leto sprejeli republikanci. Hkrati so pri agenciji napoved gospodarske rasti za letošnje leto dvignili na 3,3 odstotka, medtem ko naj bi v prihodnjem letu dosegla 2,4 odstotka.

Kitajski predsednik pozval k odprtosti in koncu miselnosti “hladne vojne”

Vseeno so pri nestrankarskem uradu dejali, da bo primanjkljaj iz lanskih 665 milijard dolarjev v letošnjem letu narasel na 804 milijarde. Hkrati pričakujejo, da bo primanjkljaj do leta 2020 presegel bilijon dolarjev.

Naraščajoči dolg

Agencija je izrazila pričakovanje, da bo skupen ameriški primanjkljaj v naslednjem desetletju narasel na 11,7 bilijona dolarjev, medtem ko je prejšnja napoved predvidevala primanjkljaj v višini 10,1 bilijona dolarjev.

Hkrati so dodali, da bo dolg do leta 2018 narasel na 28 bilijonov dolarjev oziroma približno 96 odstotkov BDP-ja države. Ta številka bi bila še višja, če znižanje davkov za posameznike in družine ne bi bilo začasne narave.

Pri uradu so dejali, da bi imela "tako visoka in naraščajoča zadolženost resne negativne posledice na proračun in narod," kar bi vključevalo omejitev prožnosti vlade za uvedbo novih politik in višja izpostavljenost finančnim pretresom.

Pričakuje se, da bo poročilo povzročilo zaskrbljenost, da bi lahko Kitajska v trenutnem trgovinskem sporu izkoristila svoj položaj največjega ameriškega upnika.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce