Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški tehnološki velikani z močnim padcem vrednosti delnic

Ameriški tehnološki velikani z močnim padcem vrednosti delnic
September 04
06:51 2020

Ameriški in azijski delniški trgi so izgubljali na vrednosti, potem ko je precej upadla vrednost delnic največjih ameriških tehnoloških družb. Podjetja, ki so ameriške trge prignala do novih rekordnih nivojev - Apple, Amazon, Alpahabet in Facebook, so zabeležila med 4 in 8 odstotne padce vrednosti.

Analitiki so za razprodajo okrivili strah pred gospodarskim šokom zaradi kitajskega koronavirusa in možnostjo drugega vala karantenskih ukrepov.

Tehnološki borzni indeks Nasdaq je včeraj upadel za 5 odstotkov, Dow Jones je izgubil skoraj 3 odstotke, medtem ko je merodajni ameriški delniški indeks S&P 500 upadel za 3,5 odstotka.

Med današnjim azijskem trgovanjem je tokijski indeks Nikkei izgubil 1 odstotek vrednosti, medtem ko je hongkonški Hang Seng upadel za 1,4 odstotka.

Lego ni občutil krize in za letos načrtuje odprtje 120 novih trgovin

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla, katerega delnice so se v letošnjem letu močno pridobile na vrednosti, so v četrtek zabeležile visok 9 odstotni upad vrednosti in na vrednosti izgubljajo že tretjo trgovalno sejo zapored. Tudi delnice tehnološke družbe Nvidia so izgubile več kot 9 odstotkov vrednosti. Applov padec v višni 8 odstotkov pa je pomenil, da je izdelovalec iPhonov izgubil, kar 150 milijard dolarjev tržne vrednosti.

Do razprodaje je prišlo po včerajšnji objavi mešanih gospodarskih podatkov, ki so vključevali upočasnjevanje rasti storitvenega sektorja v avgustu, večji upad prošenj za pomoč v primeru brezposelnosti od pričakovanj, rekodno zmanjševanje delovnih mest v letošnjem letu in nepričakovano velik trgovinski primanjkljaj v juliju.

Kljub temu, da se je število tedenskih zahtevkov za nadomestila v primeru brezposelnosti, znižalo za več od pričakovanj, pa ostaja še naprej visoko, saj se pojavlja zaskrbljenost, da bi lahko nadaljnje zaposlovanje, brez dodatnih gospodarskih spodbud zastalo.

Predsednik izpostave ameriške centralne banke v Chicagu, Charles Evans je v četrtek dejal, da bo moral kongres zagotoviti dodatno fiskalno pomoč. Pri tem je nakazal, da bo ameriška monetarna politika še bolj olajševalna, medtem ko bodo obrestne mere v naslednjih letih ohranili na izjemno nizkih ravneh, kar bi gospodarstvu omogočilo obnoviti svojo predpandemično moč.

Naraščajočo zaskrbljenost glede zdravja ameriškega gospodarstva je poudaril indeks Vix, znan tudi pod imenom "merilnik strahu". Ta je namreč dosegel najvišjo vrednost od sredine julija.

Razpoloženju na trgih ni pomagala niti objava ameriškega strokovnjaka za nalezljive bolezni dr. Anthonyja Faucija, ki je dejal, da obstaja dvom, da bo cepivo za Covid-19 razvito do konca oktobra.

Volitve v ZDA

Upad na ameriških trgih je prizadel tudi evropske trge. Londonski FTSE 100 je tako dan zaključil 1,5 odstotka nižje, medtem ko je nemški indeks DAx upadel za 1,4 odstotka.

Indeksi na Wall Streetu so sicer v tem tednu dosegli nove rekordne nivoje, kar je bilo po mnenju analitikov poslediva kombinacije razmeroma neosnovanih špekulacij glede razvoja cepiv in sprejema stimulacijskih ukrepov. Trgi pa so sedaj doživeli oster preobrat.

V sredo sta indeks S&P 500 in Nasdaq dosegla nove rekordne vrednosti, medtem ko je bil indeks Dow Jones od rekordnih nivojev doseženih v februarju oddaljen za samo še 1,5 odstotka.

Emily Roland iz družbe John Hancock Investment Management je dejala, da se bodo morali trgi soočiti z realnostjo.

"Pomislite na naraščujoče število tveganj, ki so jih trgi v zadnjih mesecih ignorirali. Smo samo dva meseca oddaljeni od volitev. To pa je morda področje, kjer so se vlagatelji nekoliko prestrašili," je dejala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce