Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški trgi so začetnih padcih še drugi dan krepko v zelenem

Ameriški trgi so začetnih padcih še drugi dan krepko v zelenem
December 28
07:20 2018

Ameriški delniški trgi so včeraj po začetnih izgubah spet končali v pozitivnem območju in nadaljevali z divjo vožnjo ob koncu leta. V Aziji je večina trgov sledilo zgledu iz Wall Streeta in poslovalo v pozitivnem območju, z izjemo glavnega japonskega borznega indeksa Nikkei 225, ki je med jutranjim trgovanjem izgubil 0,5 odstotka vrednosti.

Trgi so sicer v zadnjem času volatilni zaradi globalnih političnih in gospodarskih negotovosti, kar še vedno vpliva na zaupanje med vlagatelji.

Indeks Dow Jones, ki je med začetnim trgovanjem izgubil več kot 500 točk, je tekom dneva vse izgube povrnil in trgovalni dan zaključil 1,1 odstotka višje. Tudi indeksa S&P 500 in tehnološki Nasdaq sta ob koncu dneva pridobivala na vrednosti. Oba indeksa sta sicer med dnevom izgubljala že več kot 2 odstotka vrednosti.

ZDA obtožila kitajska državna hekerja

Začetno razprodajo delnic je sprožilo šibko poročilo o zaupanju potrošnikov v ZDa za december. Vseeno pa so analitiki opozorili, da je nihanje cen delnic poslabšal šibek promet zaradi božičnega obdobja.

Predm tem so v prvi po božični trgovalni seji precej vrednosti izgubili evropski trgi. Londonski delniški indeks FTSE 100 je tako dan zaključil 1,5 odstotka nižje, pri čemer so britanske delnice zabeležile najnižje nivoje v zadnjih dveh letih.

Frankfurtski DAX je medtem upadel za 2,8 odstotka, medtem ko je glavni francoski borzni indeks CAC 40 izgubil le 1,1 odstotka vrednosti.

Ponovno se je med vlagatelji pojavila tudi zaskrbljenost zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko, saj so se pojavila poročila, da ameriški predsednik Donald Trump razmišlja o izvršnem nalogu, ki bi prepovedala uporabo kitajske tehnologije.

ZDA, Avstralija, Japonska in Nova Zelandija so tako že omejile možnost uporabe opreme kitajskih podjetij ZTE in Huawei v mobilnih omrežjih 5G, o istem ukrepu pa razmišlja tudi Velika Britanija.

20.decembra so ZDA dva kitajska moška obtožile vlamljanja v računalniška omrežja zahodnih podjetij in vladnih agencij, ter Peking obtožile kibernetskega vohunjenja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce