Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriški varnostni organi so zaradi požarov sprožili preiskavo vozil Kije in Hyundai-ja

Ameriški varnostni organi so zaradi požarov sprožili preiskavo vozil Kije in Hyundai-ja
April 02
06:23 2019

Ameriški varnostni organi naj bi zaradi možnosti požarov preiskali skoraj 3 milijone vozil znamk Hyundai in Kia, kar bi lahko sprožilo množične odpoklice teh vozil. Preiskava Nacionalne uprave za varnost v cestnem prometu (NHTSA) sledi več tisoč pritožbam, ki so se nanašale na požare na vozilih brez, da bi bila ta udeležena v nesreče.

Dogodki naj bi bili hkrati povezani z enim smrtnim primerom in več sto poškodbami. Zadeva sproža svežo zaskrbljenost glede južnokorejskih proizvajalcev avtomobilov, ki so bili pred tem že predmet nadzora v ZDA.

Pri NHTSA so dejali, da so težave povezane s požari in težavami z motorji od leta 2015 prizadele šest milijonov vozil Hyundai in Kia. Do sedaj jih je bilo od teh na popravilo poklicanih samo 2,4 milijona.

Kitajski predelovalni sektor se je marca vrnil k rasti

Najnovejša preiskava se sicer nanaša na modele Hyundai Sonata in Hyundai Santa Fe, kot tudi na modele Kia Optima, Kia Sorento and Kia Soul.

Ameriški varnosti regulator pri tem navaja, da so se prvi odpoklici vozil Hyundaija in Kije nanašali predvsem na motorne požare, nova preiskava pa "se ne omejuje samo na dele motorja in bi lahko vključevala dodatne sisteme ali dele vozil."

Oba proizvajalca avtomobilov sta izjavila, da sodelujeta pri preiskavi.

Preiskavo je NHTSA sprožila potem, ko so prejeli peticijo skupine za zaščito potrošnikov z imenom Center za avtomobilsko varnost.

Jason Levine, ki je izvršni direktor te skupine je v izjavi dejal, da se je "čas za odgovore na vprašanja zakaj je toliko vozil Hyundaija in Kije udeleženih v spontane samovžige, že zdavnaj iztekel."

"Upamo, da bo ta korak vodil v čimprejšnji odpoklic vozil. Resničnost je, da razširjene preiskave na ščitijo lastnikov Hyundaijev in Kij - za to so potrebni odpoklici, ki imajo za posledico učinkovita popravila."

Tudi južnokorejski tožilci trenutno vodijo ločene preiskave obeh proizvajalec vozil zaradi odpoklicev njihovih vozil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce