Finančni trgi

Prispevki

Ameriško gospodarsto je avgusta ustvarilo 173.000 novih delovnih mest

Ameriško gospodarsto je avgusta ustvarilo 173.000 novih delovnih mest
September 07
07:56 2015

Ameriško ministrstvo za delo je v petek sporočilo, da je bilo v ZDA avgusta ustvarjenih 173.000 novih delovnih mest, hkrati je to zadnje takšno poročilo pred srečanjem uradnikov ameriške centralne banke (FED), ki bo potekalo sredi tega meseca.

Številka je bila precej nižja, od napovedi analitikov, ki so pričakovali 217.000 novih delovnih mest, čeprav so pri ministrstvu za delo dodali, da so podatki za avgust ponavadi pozneje popravljeni navzgor. Stopnja brezposelnosti se je iz julijskih 5,3 odstotka znižala na 5,1 odstotka, kar je najnižja raven brezposelnosti po aprilu leta 2008.

Po objavi podatkov je večina delnic na borzi v New Yorku izgubila na vrednosti. Evropski delniški trgi, ki so že pred objavo trgovili v rdečem, so svoje izgube še dodatno povečali, tako je britanski indeks FTSE 100 upadel za 2,44 odstotka, glavni francoski borzni indeks se je znižal za 2,81 odstotka, nemški indeks DAX pa je izgubil 2,71 odstotka rednosti.

"Met kovanca"

V prejšnjih dveh mesecih je prišlo do popravka števila ustvarjenih delovnih mest navzgor, kar je dodalo dodatnih 44.000 delovnih mest. Revidirani rezultati za julij so število ustvarjenih delovnih mest povečali na 245.000.

Dvig ameriške obrestne mere v septembru zdaj manj verjeten

Zaradi rezulatatov, ki so bili avgusta slabši od pričakovanj, se zdi dvig obrestne mere med srečanjem uradnikov centralne banke, ki bo potekalo 16.in 17. septembra težje verjeten.

Glavni ekonomist pri družbi Capital Ekonomics, Paul Ashworth je dejal, da je poročilo "precej mešano in bi ga lahko uporabili za zagovarjanje dviga oziroma proti njemu", dodal je: "Septembersko srečanje bo tako podobno metu kovanca, možnosti za dvig so po mojem 50-50".

Rob Carnell iz banke ING je dejal: "Mislimo, da podatki Fed-u ne omogočajo septemberskega dviga obrestne mere, brez da bi se na trgih pojavila zaskrbljenost, da so podatki za takšno odločitev preslabi ."

Glavni ekonomist pri družbi Markit, Chris Williamson je dejal: "Najverjetnejši scenarij je, da bo FED v luči zadnjih gospodarskih in finančnih nestabilnosti, še nekoliko počakala in se namesto tega odločila za testiranje finančnih trgov z retoriko, da je dvig obrestne mere sedaj neizbežen."

Eden od uradnikov, ki bo pomagal sprejeti to odločitev je v petek dejal, da je ameriški trg dela dosedaj okreval dovolj, za upravičenje dviga obrestne mere v bližnji prihodnosti. Predsednik FED-ove izpostave v Richmondu, Jeffrey Lacker, ki je pozval k povečanju obrestne mere že v juniju je dejal, da ameriško gospodarstvo ne potrebuje več tako nizke obrestne mere.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce