Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je aprila ustvarilo 164,000 novih delovnih mest

Ameriško gospodarstvo je aprila ustvarilo 164,000 novih delovnih mest
May 07
06:29 2018

Rast delovnih mest v ZDA je bila aprila počasnejša od pričakovanj, saj so delodajalci ustvarili 164,000 delovnih mest. Kljub temu je stopnja brezposelnosti prvič po letu 2000 upadla pod 4 odstotke (3,9%). Povprečna urna plača delavcev v zasebnem sektorju pa se je medletno povečala za 2,6 odstotka na 26,84 dolarja.

Največ delovnih mest v aprilu so ustvarili sektorji, proizvodnje, zdravstvene oskrbe in poslovnih storitev. Ameriško gospodarstvo je v zadnjem letu na mesec povprečno ustvarilo 190,000 novih delovnih mest, medtem ko znaša povprečje za zadnje tri mesece približno 208,000 delovnih mest. Ankete med ekonomisti so sicer za april napovedovale rast v višini približno 190,000 delovnih mest.

Vse močnejša konkurenca

Odzivi na poročilo ameriškega ministrstva za delo so bili mešani. Nekateri analitiki so dejali, da podatki še naprej kažejo na trdno zaposlovanje, medtem ko drugi opozarjajo, da je ostala rast plač sorazmerno medla, kar je znak, da je trg manj zdrav, kot se morda zdi.

Bershire Hathaway Warrena Buffetta je v prvem četrtletju krepko povečal svoj delež v Applu

Ekonomisti so sicer mnenja, da bodo morala podjetja ponuditi višje plače, saj se konkurenca za najem delavcev povečuje. A kljub temu se je povprečna urna plača v zasebnem sektorju v aprilu povečala samo za 0,1 odstotka. "Jasno je, da stopnja brezposelnosti ne uspeva zajeti ali povedati celotne zgodbe o tem, kaj se dogaja na trgu dela v ZDA," je dejala Lindesy Piegza iz družbe Stifel.

"Trdno"

Ameriško gospodarstvo že zadnjih sedem let vsak mesec ustvarja pozitivno zaposlovanje in uživa v enem od najdaljših ekonomskih obdobji rasti v zgodovini. Rast v zadnjem mesecu je bila tako široko zasnovana.

Sektor poklicnih in poslovnih storitev - široka kategorija, ki vključuje od oglaševanja, do začasnih delavcev, je vodila rast in v mesecu ustvarila 54,000 novih delovnih mest. Zaposlenost v državni upravi se zmanjšala za 4000 oseb, medtem ko se je v trgovinskem sektorju znižala za skoraj 10,000 mest.

Poleg tega je ministrstvo za delo sporočilo, da so delodajalci v marcu ustvarili 135,000 delovnih mest, kar je bilo približno 30,000 več kot je bilo prvotno ocenjeno.

"Trdno poročilo o delovnih mestih aprila je nadaljnja potrditev odličnega trga dela v letu 2018, kljub temu, da nekateri detajli niso bili tako dobri," je dejal Gus Faucher, glavni ekonomist pri PNC Bank.

Stopnja brezposelnosti v višini 3,9 odstotka, sledi šestim zaporednim mesecem, ko je brezposelnost dosegala 4,1 odstotka, vseeno pa analitiki svarijo, da je padec deloma posledica upada števila ljudi, ki iščejo delo.

Slaba rast plač

Iz trgovinskega ministrstva so sporočili še, da je v aprilu delovno silo zapustilo 236,000 ljudi, kar vključuje ljudi, ki želijo delati in iščejo delo. Piegzova je dejala, da misli, da bodo delavci izven delovne sile ostali zaradi različnih razlogov. Nekateri nimajo sposobnosti, ki se ujemajo z odprtimi mesti, medtem ko drugi čakajo na višje plače.

Zaskrbljena je, da bo slaba rast plač imela širši učinek in omejila rast porabe potrošnikov, kar je glavni gonilnih gospodarske rasti.

"Brez pomembne rasti plač ne vidim kako lahko pričakujemo, da bo poraba ohranila celo ta zmerni tempo rasti, ki smo ga videli v letu 2017," je dodala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce