Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je decembra izgubilo delovna mesta

Ameriško gospodarstvo je decembra izgubilo delovna mesta
January 11
07:54 2021

Ameriško gospodarstvo je prejšnji mesec prvič po aprilu izgubilo delovna mesta, saj je naraščajoče število okužb z kitajskim virusom terjalo svoj davek. Delodajalci so tako izgubili 140,000 delovnih mest, medtem ko je ostala stopnja brezposelnosti pri 6,7 odstotka nespremenjena.

Najbolj so bile prizadete restavracije, saj so nove omejitve in hladno vreme močno zmanjšale apetit nad prehranjevanjem na prostem. Številke so zadnje znamenje, da je krhko gospodarsko okrevanje po pandemiji, še vedno ogroženo.

ZDA so do sedaj povrnile več kot polovico od 20 milijonov izgubljenih delovnih mest, potem ko se je iz Kitajske razširila bolezen in je bilo spomladi zaprto celotno gospodarstvo. Vseeno je brez dela še vedno skoraj 10 milijonov ljudi, medtem ko se je sedem milijonov ljudi, ki bi radi delali, iskanju službe odreklo ali pa je ne išče zaradi drugih razlogov, so sporočili iz ameriškega ministrstva za delo.

Na ameriškem črnem seznamu družb po novem tudi Alibaba in Tencent?

Izgube so najbolj prizadele delavce z nizkimi plačami, medtem ko se je rast števila delovnih mest upočasnjevala že v zadnjih mesecih pred zadnjim upadom.

Ministrstvo za delo je spročilo, da so ZDA oktorbra in novembra pridobile več delovnih mest, kot je bilo predvideno, kar je zmanjšalo bolečino najnovejšega upada zaposlovanja.

Kljub temu prihaja poročilo sredi drugih podatkov, ki kažejo, da je potrošniška poraba oslabela, zmanjšalo pa se je tudi zaupanje in to kljub temu, da je odobritev uporabe cepiv proti kitajskemu virusu vlivalo upanje, da se bo življenje kmalu normaliziralo.

"Okrevanje ni videti tako," je dejala Elizabeth Pancotti iz družbe Employ America.

Drugi ekonomisti so dejali, da rast zaposlovanja v prostočasnem sektorju in gostinjstvu obeta dobro prihodnjo rast, pri čemer so opozorili na zaposlovanje v gradbeništvu, trgovini na drobno ter skladiščih.

"Čeprav je bil padec ... decembra precej slabši od ocen konsenza, pa verjetno precenjuje šibkost gospodarstva," je zapisal Michael Pearce, višji ekonomist pri družbi Capital Economics. "Ker se zaposlenost v večini drugih sektorjev močno povečuje, se zdi, da bo gospodarstvo v letu 2021 doseglo večji zagon, kot smo sprva mislili."

Po mesecih prepirov so v ZDA decembra končno odobrili paket pomoči za spopad z posledicami kitajskega virusa v višini 900 milijard dolarjev, ki bo podaljšal nadomestila za primer brezposelnosti in poslal več denarja malim podjetjem. Nekaj drobiža so sicer namenili tudi običajnim ljudem.

"Zadnji paket pomoči...  je pripravljen pomagati," je glede decembrskega paketa pomoči dejala Sarah House, višja ekonomistka, pri banki Wells Fargo. "Kljub temu bodo prihodnji meseci na trgu dela še vedno mračni, saj bo pandemija kitajskega virusa še naprej divjala."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles