Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je januarja ustvarilo prek 300,000 novih delovnih mest

Ameriško gospodarstvo je januarja ustvarilo prek 300,000 novih delovnih mest
February 04
07:32 2019

Ameriško gospodarstvo je januarja po uradnih podatkih ustvarilo 304,000 novih delovnih mest, kar je bilo dosti več od pričakovanj. Številka je tako za skoraj enkrat presegla napovedi ekonomistov, ki so pričakovali okrog 165,000 novih delovnih mest. Vseeno so bile številke za december iz prvotne ocene 312,000 delovnih mest zmanjšanje na 222,000.

Prejšnji mesec je bilo največ novih delovnih mest ustvarjenih na področju gostinstva in turizma, zdravstvenega varstva, gradbeništva, prevozništva in skladiščenja, so sporočili iz ameriškega ministrstva za delo. Široka rast zaposlovanja hkrati odraža že 100 zaporedni mesec pozitivnega zaposlovanja.

Podatki so spet pokazali na moč gospodarstva, kljub temu, da zaskrbljenost glede dejavnikov, kot so upočasnitev svetovne gospodarske rasti, trgovinskih napetosti in upada zaupanja potrošnikov naraščajo.

FED stopila na zavoro ko gre za dvigovanje obrestnih mer

"Gre za zelo dobro poročilo, sploh glede na ta kako zaskrbljeni so bili ljudje," je dejal glavni ekonomist pri banki PNC, Gus Faucher.

Povpraševanje po zaposlovanju

Stopnja brezposelnosti se je v januarju iz 3,9 odstotka povečala na 4 odstotke, kar je po navedbi ministrstva posledica delne zaustavitve delovanja zvezne vlade. Zaprtje je verjetno prispevalo tudi k povečanju števila zaposlenih za skrajšani delovni čas v preteklem mesecu.

Na splošno pa ustvarjanje novih delovnih mest v ZDA ostaja zelo zdravo in je precej nad približno 100,000 delovnimi mesti potrebnimi za sledenje rasti delovno sposobnega prebivalstva. Ameriški delodajalci so tako v letu 2018 povprečno ustvarili 223,000 novih delovnih mest na mesec.

Ločene raziskave so prav tako pokazale, da je bilo ustvarjenih več novih delovnih mest, kakor je bilo novih brezposelnih. "Mnogo podjetij se počuti, kot da potrebujejo delavce, tako razpoloženje pa traja že več mesecev," je dejal Faucher. "Potrošniki trošijo svoj denar, podjetja vlagajo, zato je povpraševanje prisotno."

Pritisk na plače

Ameriška centralna banka se je prejšnji teden zavezala, da bo pri nadaljnjih dvigih obrestnih mer "potrpežljiva", pri čemer so opozorili na skromno inflacijo. Vseeno pa je tesen trg delovne sile začel povečevati pritisk na rast plač.

Povprečna urna postavka se je tako v zasebnem sektorju, prejšnji mesec na letni ravni povišala za 3,2 odstotka na 27,56 dolarja. To je bilo sicer nekoliko manj od 3,3 odstotkov zabeleženih v decembru . Vseeno pa gre za enega od največjih letnih povečanj za katerikoli mesec od svetovne finančne krize.

Analitiki so dejali, da januarska rast ne bo povzročila takojšnjega pritiska na centralno banko, da dvigne obrestne mere. Kljub temu pa je več ekonomistov dejalo, da bo banka v letošnjem letu obresti spet dvignila, če se bo trend nadaljeval.

"Gre za močno poročilo, ki kaže, da ostaja rast povpraševanja po delu še naprej hitra in, da se rast plač še naprej nadaljuje," je dejal Ian Sheperdson iz družbe Pantehon Macroeconomics. "Če se bodo prihodki v naslednjem letu povečali za enako vsoto kot v prejšnjem... se zdi ideja, da pri FED-u ne bodo dodatno dvigovali obrestnih mer pravljična."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce