Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je lani doseglo skoraj 3 odstotno gospodarsko rast

Ameriško gospodarstvo je lani doseglo skoraj 3 odstotno gospodarsko rast
March 01
06:51 2019

Ameriška gospodarska rast je v zadnjem četrtletju lanskega leta dosegla 2,6 odstotka, so pokazali uradni podatki. Hkrati je rast mnogo višja od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali med 1,8 in 2 odstotno rast.

Hitrost rasti je sicer nižja od 3,4 odstotne dosežene v tretjem četrtletju, kar je predvsem posledica upočasnitve potrošniške porabe. Podatki, ki bi morali biti sicer objavljeni že v januarju so bili odloženi zaradi 35 dnevne delne prekinitve dela ameriške vlade.

Trump: Kitajska in ZDA sta zelo blizu podpisu trgovinskega sporazuma

Ameriško gospodarstvo je lani doživljalo visoko rast zaradi velikega znižanja davkov in povečanja porabe vlade. V celotnem letu so tako ZDA dosegle izjemno visoko 2,9 odstotno gospodarsko rast, kar je bilo zelo blizu napovedim ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki si je za cilj zastavil 3 odstotno letno rast. Rast v letu 2017 je sicer znašala 2,2 odstotka, obe leti sta sicer izjemno izboljšanje glede na povprečne dosežke prejšnjega predsednika, Huseina Obame.

Analitiki za letošnje leto sicer pričakujejo rast v razponu med 2 in 2,5 odstotka, kar bo posledica ohlajevanja globalnega gospodarstva.

Upočasnitev potrošnje

Potrošniška poraba, ki predstavlja več kot dve tretjini gospodarske dejavnosti v ZDA se je v zadnjem četrtletju na letni ravni povečala za 2,8 odstotka. To je sicer manj od 3,5 odstotne rasti dosežene v tretjem četrtletju.

Zadnji podatki so pokazali, da se je prodaja na drobno v decembru znižala za 1,2 odstotka, medtem ko se je povpraševanje po novih vozilih v januarju glede na enako lansko obdobje znižalo za 1 odstotek. Oba podatka bi lahko tako rast potrošnje v prvem četrtletju letošnjega leta znižala pod 2 odstotka.

Medtem analitiki pričakujejo tudi padec rasti poslovnih investicij, ki so v lanskem letu zrasle za 6,2 odstotka.

"Znano je, da bodo nižje cene nafte znižale naložbe v vrtanje, medtem ko slabenje osnovnih naročil trajnega blaga, kaže na slabše podatke o nakupu nove opreme", so dejali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce