Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je še naprej izjemno uspešno, delniški trgi krepko navzgor

Ameriško gospodarstvo je še naprej izjemno uspešno, delniški trgi krepko navzgor
January 07
07:29 2019

Po najnovejših podatkih vlade je ameriško gospodarstvo v decembru ustvarilo veliko več delovnih mest od pričakovanj. Delodajalci so dodali kar 312,000 novih delovnih mest, kar je bilo daleč nad napovedanimi 177,000, so sporočili iz ministrstva za delo.

Stopnja brezposelnosti se malenkostno povečala na 3,9 odstotka, a je še vedno zelo blizu rekordno nizkih ravni. Povprečna urna plača se je na letni ravni povišala za 3,2 odstotka, kar je bolje od 3,1 odstotne rasti mesec pred tem.

ZDA in Kitajska se bosta prihodnji teden v Pekingu sestali na trgovinskih pogovorih

Rast zaposlovanja je ameriške delniške trge pognala navzgor in izbrisala vse izgube ustvarjene v četrtek. Indeks Dow Jones je tako petkovo trgovalno sejo zaključil z 3,3 odstotno rastjo, indeks S&P 500 je zrasel za 3,4 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq poskočil za kar 4,2 odstotka.

"Zagon v pravo smer"

Analitiki so dejali, da visoka rast zaposlovanja kaže na zelo zdravo ameriško gospodarstvo, kljub nedavnim strahovom, pred upočasnitvijo, ki so v zadnjih mesecih pustošili na borzah. Ekonimst pri družbi Capital Economics, Paul Ashworth je dejal, da je povečanje števila delovnih mest "posmeh nedavnemu strašenje analitikov z recesijo".

"To poročilo o zaposlovanju kaže, da ima ameriško gospodarstvo še naprej precejšen zagon v pravo smer," je dejal.

Nam splošno je ameriško gospodarstvo v letu 2018 ustvarila kar 2,6 milijona novih delovnih mest, kar je precejšnja rast glede na lanskih 2,2 milijona, saj sta znižanje davkov in povečana državna poraba pomagala k rasti gospodarstva.

Robustni trg dela je več ljudi spodbudil k iskanju dela, kar je bil eden od glavnih razlogov za dvig stopnje brezposelnosti v decembru. Po letih stagniranja plač se je hkrati začela pojavljati višja rast plač, saj so delodajalci za iskanje pravih kadrov prisiljeni v povišanje plač.

Povprečna urna postavka v zasebnem sektorju se je tako v zadnjem četrtletju lanskega leta na letni ravni povišala za 3,1 odstotka, kar je najvišja rast po letu 2009. Ameriški predsednik Donald Trump je dobre novice pozdravil prek Twitterja.

Pozitivni popravki

Decembrska stopnja zaposlovanja je tako krepko presegla povprečno stopnjo okrog 200,000 delovnih mest na mesec v letu 2018. Rast se je večinoma zgodila v sektorjih, kot so zdravstveni, gostinski in turistični, gradbeni, proizvodni in trgovina na drobno.

Nova delovna mesta ustvarjena v decembru tako pomenijo, da je bilo v proizvodnem sektorju v lanskem letu ustvarjenih največ delovnih mest po letu 1997. Ministrstvo za delo je navzgor popravilo tudi število delovnih mest ustvarjenih v oktobru in novembru.

Analitiki so dejali, da bi lahko novi podatki razbremenili pretisk na Ameriško centralno banko (FED), ki je prišla pod hudo kritiko, vključno s strani ameriškega predsednika, zaradi svojih načrtov a zviševanje osnovnih obrestnih mer.

Kritiki so tako dejali, da višji stroški zadolževanje škodijo gospodarski rasti, pri čemur so pokazali na opozorilne znake kot so pretresi na borznih trgih in upočasnitev v proizvodnem sektorju. Pri FED na drugi strani vztrajajo, da je gospodarstvo do sedaj vsa povišanja obrestnih mer brez težav prestalo.

Ian Shepherdson, iz družbe Pantheon Macroeconomics je dejal, da tako močno poročilo "onemogoča", da FED ne bi nadaljevala z dvigom obrestnih mer, ob predpostavki, da se bo rast nadaljevala tudi v prihodnje. "Na koncu bodo storili tisto, kar jim narekuje trg dela," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce