Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je v juliju ustvarilo 209,000 novih delovnih mest

Ameriško gospodarstvo je v juliju ustvarilo 209,000 novih delovnih mest
August 07
05:53 2017

Ameriško gospodarstvo je v juliju močno povečalo število novoustvarjenih delovnih mest, k čemur je najbolj prispevalo zaposlovanje v gostinstvu. Statistični urad je tako dejal, da je bilo v juliju ustvarjenih 209,000 novih delovnih mest, kar je bilo več od pričakovanj. Stopnja brezposelnosti se je znižala na 4,3 odstotka, kar je izenačilo raven iz maja, ki je bila najnižja od leta 2001. Zaposlovanje v gostinstvu se je v mesecu povečalo za 53,000, medtem ko je bilo v tem sektorju, v enem letu zaposlenih 313,000 ljudi več. Močno se je povečalo tudi zaposlovanje v storitvenem in poslovnem sektorju.

Dolar je po objavi poročila nekoliko pridobil na vrednosti in je v primerjavi z evrom dosegel nivo 1,1843 dolarja za en evro. Poročilo je pozdravil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je twitnil: "Pravkar so bile sproščene odlične številke glede delovnih mest - in moj mandat se je šele začel." Hkrati je Trump pozdravil tudi napoved avtomobilskih družb Toyota in Mazda, ki sta napovedali gradnjo nove tovarne v ZDA.

Time Warner po zaslugi filma Wonder Woman z višjimi dobički

1,6 milijarde dolarjev vredna naložba naj bi družbama pomagala pri izgradnji 300,000 vozil na leto, na novo pa naj bi zaposlili približno 4000 delavcev.

ZDA so v letošnjem letu povprečno na mesec ustvarile 184,000 novih delovnih mest, kar je precej nad ravnjo, ki je potrebna za uskladitev z povečanjem delovno spodobnega prebivalstva.

Mnogi ekonomisti so prepričani, da je rast zaposlovanja trg delovne sile približal tako imenovani "polni zaposlenosti", hkrati pa so prepričani, da bo sledila rast plač, saj bodo delodajalci tekmovali za delavce. Vseeno se rast plač v juliju ni pospešila.

"Skrivnost na trgu, ki je že zelo tesen, še naprej ostaja dejstvo, da je rast plač na letnem nivoju samo 2 odstotna. Zame je to še naprej največji misterij tega poročila o delovnih mestih," je dejal Michael Arone iz družbe, State Street Global Advisors. Povprečna urna plača v državi je v juliju dosegla 22,21 evra, kar je 2,5 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Tempo rasti je isti kot v juniju in počasnejši kot v mesecih pred tem.

Eden od razlogov za počasno rast plač je v tem, da so številne izboljšave na področju zaposlovanja v letošnjem letu potekale v nižje plačanih panogah, kot so storitveni in gostinski sektor, kjer je povprečna urna plača v juliju dosegala manj kot 13 evrov na uro. Ta sektor pa je od januarja letos ustvaril več kot 1 milijon novih delovnih mest.

Na trgu delovne sile bi sicer lahko bilo več ohlapnosti od pričakovanj. Urad za statistiko je tako dejal, da je bilo v juliju približno 5,3 milijona delavcev, ki bi raje delalo za polni delavnik zaposlenih za skrajšani delovni čas, kar je skoraj enaka številka kot v juniju.

Tudi število delavcev, ki aktivno ne iščejo službe, saj ne verjamejo, da so jim na voljo delovna mesta, se je v zadnjem letu spremenilo le malo.

"Kljub pozitivnim številkam v poročilu, se moramo spomniti na Američane, ki se še naprej borijo proti plimovanju avtomatizacije in globalizacije," je dejal Mark Hamrick iz družbe Bankrate.com.

Za zdaj je rast plač dovolj stabilna, da bi morala ohranjati načrte centralne banke za dvig obrestnih mer na pravi poti je dejal Luke Bartholomew iz družbe Aberdeen Asset Management. "Čeprav je rast daleč od spektakularne, še posebej glede na nadaljnje znižanje brezposelnosti, pa številke o plačah za sedaj zadoščajo," je zapisal.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce