Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je v prvem četrtletju raslo po 2,2 odstotni stopnji

Ameriško gospodarstvo je v prvem četrtletju raslo po 2,2 odstotni stopnji
May 31
06:10 2018

Ameriško ministrstvo za trgovino je v sredo objavilo svojo drugo oceno rasti BDP-ja v prvem četrtletju letošnjega leta. Tako so bili po njihovem mnenju izvoz, naložbe v zaloge in potrošniška poraba šibkejši od prvega poročanja. Upad rasti se je nekoliko povečal glede na lansko zadnje četrtletje, ko je rast BDP-ja v ZDA na letni ravni dosegla 2,9 odstotka.

Prvo četrtletje je sicer običajno najšibkejši del leta ko gre za rast in mnogi gospodarstveniki pričakujejo, da se bo gospodarska rast v prihodnjih mesecih pospešila, saj se nekatere aktivnosti začnejo kasneje v letu.

Evropska Unija je zaostrila zakonodajo glede začasnih delavcev v tujini

V primerjavi s prvim četrtletjem leta 2017 je BDP na letni ravni zrasel za 2,8 odstotka, kar je najvišja raven rasti po letu 2015. Vseeno pa nekateri podatki še vedno ne dosegajo pričakovanj.

Novo poročilo je pokazalo, da se je inflacija v prvem četrtletju glede na enako lansko obdobje povečala za 1,6 odstotka. To merilo inflacije je sicer eden od prednostnih kazalcev Ameriške centralne banke pri ukrepanju.

Pri banki so sicer že mnogokrat dejali, da je njihova ciljna stopnja inflacije pri okrog 2 odstotkih.

Včerajšnje poročilo je pokazalo, da se je potrošnja v prvem četrtletju povečala za samo 1 odstotke in ne 1,1 odstotka, kot je bilo objavljeno prvotno. To je bila sicer najšibkejša rast v zadnjih skoraj petih letih.

Poraba namenjena gradnji nepremičnin, ki je še eden od pomembnih poganjalcev gospodarstva se je zmanjšala za 2 odstotka. Vseeno so bile poslovne naložbe višje od predhodnega poročanja, kar je posledica 10 odstotnega povečanja izdatkov za intelektualno lastnino.

Iz ministrstva za trgovino so sporočili še, da je novi ameriški davek, ki je stopnjo obdavčenja za podjetja iz 35 odstotkov znižal na 21 odstotkov, že kaže učinek.

Davek na dobiček podjetij se je v prvem četrtletju znižal za 117,4 milijarde evrov, medtem ko so dobički družb po obdavčitvi zvišali za 5,9 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce