Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju raslo po 3,5 odstotni stopnji

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju raslo po 3,5 odstotni stopnji
October 29
06:50 2018

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju, po uradnih podatkih raslo po 3,5 odstotni letni stopnji. Iz ministrstva za trgovino so sporočili, da je k okrepitvi gospodarstva pripomogla močna potrošnja prebivalstva in državna poraba.

Vseeno je nižjo obseg izvoza vplival na manjšo rast kot v prejšnjem četrtletju, ko so družbe hitele s pošiljanjem dobrin pred uvedbo uvoznih dajatev.

3,5 odstotna stopnja je sicer precej nižja od 4,2 odstotne rasti v drugem četrtletju a še vedno boljša od napovedi ekonomistov, ki so pričakovali rast v višini 3,3 odstotka. "Rast se je v tretjem četrtletju nekoliko znižala, tudi za naslednje četrtletje pa pričakujemo enak trend," so zapisali analitiki pri banki Wells Fargo.

Amazon z rekordnim dobičkom, a tudi s slabo napovedjo za božično sezono

"Kljub temu pa ameriško gospodarstvo še naprej raste s stopnjo, za katero je večina analitikov menila, da predstavlja njen najvišji možni potencial dolgoročne rasti."

Ekonomisti pričakujejo, da bo ameriško gospodarstvo v letošnjem letu zraslo za približno 3 odstotke, kar bi bil najhitrejši tempo rasti v več kot desetletju.

Rast prihaja v času, kot stopnja brezposelnosti vztraja blizu rekordno nizkih nivojev in vladnih politik, vključno s znižanjem davkov v višini 1,5 bilijona dolarjev, razširjenim vojaškim proračunom in porabo za gorivo.

V tretjem četrtletju se je potrošniška poraba, ki predstavlja več kot dve tretjini gospodarske aktivnosti , na letni ravni povišala za 4 odstotke, kar je bilo več od 3,8 odstotka zabeleženih v prejšnjem četrtletju.

Na splošno se je BDP države v tretjem četrtletju glede na enako lansko obdobje povišal za 3 odstotke.

Vseeno je poročilo ministrstva za trgovino vsebovalo tudi znake, ki kažejo da bi lahko okolje za rast začelo slabeti. Poslovne naložbe so se tako na letni ravni povišale samo za 1 odstotek, medtem ko so se stanovanjski izdatki znižali za 4 odstotke, kar predstavlja že tretje zaporedno trimesečje z krčenjem.

Izvoz blaga je upadel za 7 odstotkov, medtem ko je v prejšnjem četrtletju narasel za 13,5 odstotka. Padec sledi valu uvoznih dajatev na ameriške izdelke, ki so začele veljati to poletje in so bile sprožene potem, ko so se ZDA odločile za uvedbo uvoznih dajatev na tuje jeklo in aluminij ter obdavčitev na milijarde dolarjev kitajskega uvoza.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce