Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju zabeležilo rekordno rast

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju zabeležilo rekordno rast
October 30
07:41 2020

Ameriško gospodarstvo se je zelo hitro odbilo od globin krize, ki jo je sprožila pomladanska pandemija kitajskega koronavirusa in je na dobri poti k popolnemu okrevanju. Uradni podatki so pokazali, da je gospodarstvo v tretjem četrtletju, glede na enako lansko obdobje zabeležilo 7,4 odstotno gospodarsko rast.

Podatki prihajajo potem, ko so nekateri analitiki strašili, da gospodarski odboj izgublja na zagonu. "Na splošno je bilo začetno okrevanje BDP-ja po odpravi prvega vala karantenskih ukrepov, močnejše kot smo sprva pričakovali," je dejal ekonomist pri družbi Capital Economics, Paul Ashworth.

ZDA to pomlad niso doživele takšnega pretresa kot marsikje po svetu, ko so države po sem svetu sprejele restriktivne ukrepe za zajezitev pandemije kitajskega virusa. Gospodarstvo države se je tako v drugem četrtletju skrčilo za 9 odstotkov, kar je bilo precej manj od krčenja v Nemčiji (9,7%), Franciji (13,8%) in Veliki Britaniji (20%).

Ameriški borzni trgi utrpeli največje padce v zadnjih tednih

Prvotni padec rasti gospodarstva v ZDA se je tako tretje četrtletje v veliki meri že izravnalo, saj se je takrat ponovno odprlo poslovanje številnih podjetij, delodajalci pa so na delo ponovno poklicali številne delavce, medtem ko so se nakupovalci vrnili v restavracije in trgovine, pri čemer je močno pomgala država z velikimi paketi finančne
pomoči.

Na letni ravni, kot v ZDA raje merijo rast, pri čemer predvidevajo, da se bodo takšne stopnje nadaljevale še 12 mesecev, je gospodarstvo v tretjem četrtletju raslo v rekordnem tempu dobrih 31 odstotkov, medtem ko je v drugem četrtletju zabeležilo rekordno krčenje, v višini nekaj več kot 32 odstotkov.

Po začetnem velikem zagonu dejavnosti se je rast ustvrajanja novih delovnih mest upočasnila, pri čemer morajo delodajalci od pomladi še vedno obnoviti približno 10 milijonov delovnih mest.

Zastoj pri sprejemu paketa spodbud

Stopnja brezposelnosti se je znižala že na 7,9 odstotka, kar je mnogo manj od 14,7 odstotkov v aprilu, ko je državo prizadela kitajska kuga, a je še vedno dvakrat višja kot pred pandemijo.

V zadnjih tednih so nekatera podjetja, vključno z letalskim proizvajalcem Boeingom, finančno družbo Charles Schwab in medijsko družbo Walt Disney napovedala nova odpuščanja. Nafna družba Exxon je tajo napovedala, da bodo v ZDA odpustili 1900 zaposlenih.

V zadnjem tednu je nove zahtevke za primer brezposlenosti vložilo 750,000 ljudi, kar je mnogo manj od številke sredi najhuše pandemije, vseeno pa še naprej neko obliko pomoči po podatkih ameriškega ministrstva za delo prejema 22 milijonov Američanov.

Predvolilna politika

Številke bruto domačega proizvoda, ki predstavljajo najširše merilo gospodarske aktivnosti, prihajajo manj kot teden dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, v času ko razprava o novem paketu spodbud v Washingtonu zaradi političnih igric demokratov, še naprej ostaja v slepi ulici.

Republikanci so opozorili na hitrejše gospodarsko okrevanje od pričakovanj, kot znamenje, da je manjši obseg pomoči bolj primeren za gospodarstvo, ki se popravlja.

Na Twitterju je ameriški predsednik Donald Trump izrazil navdušenje nad podatki, pri čemer je tretje četrtletje označil za "Največje in najboljše v zgodovini naše države in to zdaleč".

"Naslednje leto bo fantastično!!!", je dodal, pri čemer je opozoril, da bi zmaga njegovega izzivalca na volitvah Joea Bidena, naslednji teden "vse to ubila".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles