Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško gospodarstvo se je v letu 2020 skrčilo manj od pričakovanj

Ameriško gospodarstvo se je v letu 2020 skrčilo manj od pričakovanj
January 29
07:57 2021

Ameriško gospodarstvo se je v zadnjem letu skrčilo za 3,5 odstotka, kar je mnogo manj od številnih drugih držav, kljub temu, da je pandemija kitajskega virusa prinesla velike gospodarske pretrese. Kljub temu se je rast v zadnjem trimesečju nekoliko upočasnila, kar je bila posledica novih okužb in ponovnega uvajanja omejitvenih ukrepov.

Proizvodnja se je tako v zadnjem trimesečju leta 2020 na letni ravni povečala za 4 odstotke. To je bilo manj od pričakovanj in pomeni drastično upočasnitev okrevanja v prejšnjem četrtletju. Vseeno gre za normalen potek dogodkov, saj je bilo okrevanje v tretjem četrtletju rekordno visoko.

Splošni padec BDP-ja v letu 2020, je bil največji upad gospodarske rasti države po letu 1946, ko so je prišlo v ZDA do demobilizacije po koncu druge svetovne vojne.

Kljub temu padec ni bil tako velik, kot so se številni bali sredi najhujših karantenskih ukrepov lani spomladi, ko je drastično upadla poraba za dejavnosti, kot so prehranjeanje v lokalih in restavracijah ter trošenje za potovanja. Tako kljub naraščajočemu številu brezposelnosti, zaradi hitrih in učinkovitih ukrpov administracije predsednika Donalda Trumpa, ZDA niso bile tako hudo prizadete, kot številni drugi deli sveta.

Kitajska ne izpolnjuje zavez iz trgovinskega dogovora z ZDA

Mednarodni denarni sklad je tako ocenil, da so največ škode utrpela gospodarstva Španije (-11,1%), Velike Britanije (-10%), Italije (-9,2%), Francije (-9%) in Indije (-8%). Na drugi strani naj bi Kitajska po "uradnih" podatkih njihovih komunističnih oblasti dosegla majhno rast.

Ameriška gospodartska rast "je v primerjavi z enakim lanskih obdobjem še vedno 2,5 odstotka nižja, a to še vedno pomeni veliko hitrejše okrevanje, kot je bilo sprva pričakovano, glede na to kako mračne so bile napovedi sredi lanskega leta," je dejal Paul Asworth, iz družbe Capital Economics.

"Z učinkovitimi cepivi, ki ponujajo možnost vrnitve v normalno stanje pozneje v letošnjem letu in dodatnimi fiskalnimi spodbudami, mislimo, da bi lahko letošnja rast BDP-ja dosegla kar 6,5 odstotka."

Učinek spodbujevalnih ukrepov

Okrevanje v ZDA sledi močnim spodbujevalnim prizadevanjem, prek katerih so gospodinjstva in podjetja prejela na milijarde dolarjev sredstev.

Predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell je v sredo reševalnim paketom pomoči pripisal zasluge za lajšanje dosedanje krize. Vseeno je opozoril, da je oživitev gospodarstva še vedno izpostavljena težavam z cepljenjem in pojavom novih sevov kitajskega virusa.

Ameriško gospodarstvom je v zadnjih treh mesecih lanskega leta na letni ravni raslo po eno odstotni stopnji, saj je naraščanje števila okužb z virusom povzročilo močan upad potrošniške porabe, ko gre za zunanje aktivnosti.

Nekateri premiki, ki jih je povzročila pandemija, na primer večja avtomatizacija in delo na daljavo, hkrati pomenijo, da se nekatera delovna mesta morda ne bodo več vrnila, je dodal Powell. "Do popolnega okrevanja je še dolga pot," je dejal na tiskovni konferenci po rednem zasedanju banke. "Obvladovanje pandemije je najpomembnejša politika gospodarske rasti, ki jo lahko imamo."

Brezposelnost

V četrtek je ameriško ministratsvo za delo poročalo, da je bilo prejšnji teden vloženih 847.000 novih zahtevkov za nadomestila za primer brezposelnosti, kar je bilo nekoliko manj kot teden pred tem, a še vedno nad rekordnimi nivoji pred pandemijo.

V tednu, ki se je končal 9. januarja je tako več kot 18,2 milijona oseb prejemalo neko obliko podpore za primer brezposelnosti.

Tim Quinlan iz banke Wells Fargo je dejal, da so številke znak "temne zime", na katero so opozarjali številni uradniki. "Ne pričakujemo, da bo na trgu dela prišlo do bistvenega izboljšanja stanje, dokler se distribucija cepiv ne bo močno povečala in dokler ne bo prišlo do močne zajezitve širjenja virusa," je dejal. "Časovni okrvir razvoja dogodkov pa ostaja frustrirajoče negotov."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles