Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško-kitajski trgovinski pogovori so se končali brez dogovora

Ameriško-kitajski trgovinski pogovori so se končali brez dogovora
February 18
07:20 2019

Trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko so se prejšnji teden končali brez dogovora, ZDA pa so opozorile, da so ostala "zelo težka vprašanja" nerešena. Pogovori so bili sicer namenjeni zagotovitvi novega trgovinskega sporazuma, predenj bodo nadaljnje ameriške uvoze dajatve vstopile v veljavo 1. marca.

Kitajska je dejala, da se bodo pogajanja ta teden nadaljevala v ZDA. "Menimo, da moramo doseči napredek pri nekaterih zelo, zelo pomembnih in zelo težkih vprašanjih," je dejal glavni ameriški trgovinski pogajalec, Robert Lighthizer. Vseeno je dodal, da "zmerno optimističen" glede napredka.

Medtem je kitajski predsednik Ši Jinping dejal, da upa, da bodo pogovori ta teden "še naprej opravljali trdo delo in spodbujali sporazum, ki bi bil vzajemno koristen za vse."

Trgovinska vojna: Trump bi lahko v primeru dobrega napredka nekoliko podaljšal rok za dosego dogovora s Kitajsko

Državi sta sicer vpleteni v zaostreno trgovinsko vojno in sta medsebojno sprejeli uvozne dajatev na milijarde dolarjev blaga.

V decembru sta se obe državi strinjali, da bosta za 90 dni prekinili sprejemanje novih uvoznih dajatev, kar bi omogočilo nove pogovore. ZDA so hkrati dodale, da bodo carinske dajatve za kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev iz 10 odstotkov do 1. marca povišale na 25 odstotkov, če stranema ne bo uspelo doseči dogovora.

Vseeno je ameriški predsednik Donald Trump prejšnji teden namignil, da bi se lahko rok podaljšal, če bo v pogajanjih s Kitajsko prišlo do dobrega napredka.

Kaj je povzročilo spor med ZDA in Kitajsko?

Washington pritiska na Peking, da spremeni svojo gospodarsko politiko, za katero pravi, da daje nepošteno prednost domačim podjetjem prek subvencij in druge podpore. Hkrati so ZDA kitajsko vlado obtožile tudi podpore kraji tehnologije, kot delu širše razvojne strategije. ZDA si poleg tega prizadevajo za zmanjšanje ogromnega trgovinskega primanjkljaja in želi, da Kitajska kupi več ameriškega blaga.

Kitajska je predlagala povečanje nakupov ameriškega blaga, kot so polprevodniki in soja, vseeno pa je malo verjetno, da bi se odrekli svojemu razvojnemu modelu gospodarstva, ki temelji na kraji tujih tehnologij.

Medtem so tudi druge države po svetu postale pozorne na vzpon komunistične velesile. Več vlad držav zahodnega sveta je tako blokiralo svoja telekomunikacijska podjetja glede uporabe opreme, ki jo je izdelala kitajska družba Huawei, pri izgradnji telekomunikacijskega omrežja naslednje generacije 5G.

Kaj se je do sedaj zgodilo v trgovinski vojni?

ZDA so uvedle uvozne dajatve na kitajske izdelke v skupni vrednosti 250 milijard dolarjev, medtem ko je Kitajska uvedla uvozne dajatve na ameriške izdelke v vrednosti 110 milijard dolarjev.

Donald Trump je poleg tega zagrozil, da bo uvedel dodatne uvozne dajatve na kitajske izdelke v skupni vrednosti 267 milijard dolarjev, kar bi pomenilo, da bi bil skoraj ves kitajski uvoz v ZDA obdavčen.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce