Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriško pravosodno ministrstvo je napovedalo preiskavo velikih tehnoloških družb

Ameriško pravosodno ministrstvo je napovedalo preiskavo velikih tehnoloških družb
July 24
06:47 2019

Ameriško ministrstvo za pravosodje je napovedalo preiskavo vodilnih spletnih platform, saj želijo preučiti ali te nepošteno omejujejo konkurenco. Pri ministrstvu pri tem niso imenovali nobenih podjetij, vseeno pa bodo v široki preiskavi zagotovo vključene družbe, kot so Facebook, Google, Amazon in Apple.

Preiskavo so po besedah ministrstva sprožili "razširjeni pomisleki" glede "iskalnikov, socialnih medijev in nekaterih maloprodajnih storitev na spletu". Hkrati gre za najnovejši nadzor moči tehnoloških podjetij nad ameriškim gospodarstvom.

Ameriška zvezna komisija za trgovino enake pomisleke sicer že preiskuje, podobne preiskave pa potekajo tudi v Evropski Uniji.

Mednarodni denarni sklad je znižal napovedi svetovne gospodarske rasti

Prejšnji teden je tako ministrstvo za pravosodje sporočilo, da pripravlja preiskavo Googla, s katero želijo ugotoviti ali je velikan iskanja kršil protimonopolno zakonodajo.

Ministrstvo je sporočilo, da bo njihov protimonopolni pregled preveril "ali in kako so vodilne spletne platforme dosegle tržno moč in kako so vpletene v prakse, ki zmanjšujejo konkurenco, dušijo inovacije ali kako drugače škodijo potrošnikom".

Ministrstvo bo zelo verjetno preučilo ta vprašanja, vključno s tem kako so največja tehnološka podjetja rasla in povečevala svojo moč ter se razširila v druge dejavnosti, preučili pa bodo tudi kako so uporabila svojo moč, ki jo prinaša zelo velika mreža uporabnikov.

"Brez discipline in smiselne tržne konkurence, lahko digitalne platforme delujejo na načine, ki se ne odzivajo na zahteve potrošnikov," je v izjavi dejal vodja protimonpolnega oddelka in pomočnik državnega tožilca, Makan Delrahim.

V spletnem oglaševanju sedaj popolnoma prevladujeta družbi Facebook in Google, saj lahko potrošniki s svojimi pametnimi telefoni naročajo hrano, gledajo filme in se družijo na spletu. Medtem je naraščajoča priljubljenost spletnega nakupovanja pomagala pri uspehu družb, kot je Amazon.

Analitik Daniel Ives iz družbe Wedbush Securities, je dejal, da je preiskava pravosodnega ministrstva "velik opozorilni strel" za velika tehnološka podjetja.

Vseeno naj bi po njegovem mnenju končni rezultat preiskav zajemal "popravke poslovnih modelov" ali v najslabšem scenariju globe, namesto prisilnega razbitja osnovnih podjetij. Tehnološka podjetja se soočajo z naraščajočo globalno reakcijo, ki jo poganja zaskrbljenost, da imajo preveč moči in škodujejo uporabnikom in poslovnim tekmecem.

Nobena od velikih tehnoloških družb zaenkrat preiskave še ni komentirala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce