Finančni trgi

Prispevki

Anketa OZS: Ukinitev premikanja ure brez bistvenega vpliva na gospodarstvo

Anketa OZS: Ukinitev premikanja ure brez bistvenega vpliva na gospodarstvo
November 12
07:17 2018

Ukinitev premikanja ure ne bi imela bistvenega vpliva na gospodarstvo, je pokazala anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Tako je ocenilo 99 odstotkov od 960 v anketi sodelujočih obrtnikov in podjetnikov, nekateri so celo menili, da bo ukinitev premikanja ure pozitivno vplivala na zaposlene.

Kot so sporočili z OZS, je sicer 92 odstotkov anketiranih za ukinitev premikanja ure. Urine kazalce zdaj premikamo dvakrat letno - zadnji vikend v marcu, ko preidemo na poletni čas, in zadnji vikend v oktobru, ko se vrnemo na naravni oz. s Soncem usklajeni zimski čas.

Wall Street z visoko rastjo po kongresnih volitvah

Za 95 odstotkov vprašanih je uskladitev časovnega pasu z državami članicami EU in s sosednjimi državami zelo pomembna, saj bi poenotenje časa na notranjem trgu EU pozitivno vplivalo na gospodarstvo, predvsem zaradi usklajenih delavnikov. Da prehodno obdobje pred dokončno ukinitvijo premikanja ure ni potrebno, je ocenilo 99 odstotkov vprašanih.

"Ukinitev premikanja ure naj vse države uvedejo hkrati," so še poudarili na zbornici.

Evropska komisija je sicer sredi septembra predlagala, da bi se premikanje ure odpravilo že prihodnje leto, a so prometni ministri konec oktobra na neformalnem srečanju ocenili, da bo to zelo težko uresničljivo, saj da je treba razrešiti nekatere notranje pomisleke. Po predlogu komisije naj bi se države tudi same odločile, ali bodo za stalno uvedle poletni ali zimski čas.

A je predlog izvedljiv le, če ga bodo potrdile vse članice in Evropski parlament. Po predlogu komisije naj bi članice Bruselj nato do aprila prihodnje leto obvestile, ali so se odločile za poletni ali zimski čas.

Evropska komisija je sicer poleti izvedla javno posvetovanje, v okviru katerega se je 84 odstotkov od 4,6 milijona v posvetovanju sodelujočih Evropejcev izreklo proti premikanju ure. Ta številka sicer predstavlja manj kot odstotek celotnega prebivalstva v EU.

Več kot tri četrtine anketirancev oz. 76 odstotkov je izkušnje s spreminjanjem časa dvakrat na leto ocenilo kot zelo negativne ali negativne. Kot razloge za prenehanje spreminjanja časa so navajali pomisleke v zvezi s škodljivim vplivom na zdravje, povečanjem števila prometnih nesreč ali premajhnimi prihranki energije.

V Sloveniji se je spletnega posvetovanja udeležilo 0,73 odstotka ljudi, 87 odstotkov jih je podprlo ukinitev premikanja ure, 13 odstotkov pa bi jih obdržalo trenutno ureditev. 80 odstotkov jih je navedlo, da imajo s premikanjem ure negativne ali zelo negativne izkušnje.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles