Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple je namignil na znižanje cen medtem ko prodaja pada

Apple je namignil na znižanje cen medtem ko prodaja pada
January 30
07:48 2019

Izvršni direktor Appla Tim Cook je namignil, da bi lahko družba na nekaterih trgih znižala cene iPhonov, s čimer želijo ustaviti padanje prodaje. Prihodki iz naslova prodaje iPhonov, ki so odgovorni za večino dobička družbe, so se v zadnjem četrtletju zmanjšali za 15 odstotkov. Na splošno so se prihodki družbe v primerjavi z letom prej znižali za 5 odstotkov na približno 84,3 milijarde dolarjev.

Upočasnitev je bila sicer pričakovana, potem ko je tehnološki velikan v začetku tega meseca izdal opozorilo, da bodo četrtletni prihodki znašali okrog 84 milijard dolarjev, kar je bilo nižje od pričakovanj. Podjetje je sicer za svoje težave deloma okrivilo upočasnitev kitajskega gospodarstva.

A hkrati je Tim Cook dodal, da so imeli kupci težave tudi z visokimi cenami družbe. Dejal je, da je močan dolar, dodatno dvignil cene že tako zasoljenih telefonov, kar je prizadelo njihovo prodajo na nastajajočih trgih.

ZDA so uradno vložile obtožbe proti Huaweiju

Cook je dejal, da je družba v tem mesecu začela z ponovno ocenitvijo svojih telefonov, da bi stranke zaščitili pred vplivom valutnih nihanj.

"Kar smo naredili januarja na nekaterih lokacijah in za nekatere izdelke je v bistvu absorbiranje dela ali celotnega premika tujih valut v primerjavi z lanskim letom," je dejal.

Kljub temu pa vodilni pri družbi pravijo, da pričakujejo nadaljevanje izzivov za podjetje. Apple je tako za prvo letošnje trimesečje predvideli prihodke med 55 in 59 milijardami dolarjev, kar pomeni vsaj 3,4 odstotni padec glede na enako lansko obdobje.

"Makroekonomsko okolje, zlasti na razvijajočih se trgih, bo še vedno tam," je dejal glavni finančni uradnik družbe, Luca Maestri.

Težave Appla sicer niso unikatne. Po podatkih analitične družbe Canalys, so se globalne pošiljke pametnih telefonov v letu 2018 skrčile za 5 odstotkov.

Hkrati se je vrednost delnic družbe od viškov doseženih v oktobru znižala za tretjino, saj se je med vlagatelji pojavila zaskrbljenost, da se je apetit kupcev po iPhonih zmanjšal. Strahovi so se še okrepili, ko je podjetje dejalo, da bo prenehalo poročali o številu prodanih iPhopnov, iPadov in Macov v vsakem četrtletju.

Kljub temu so delnice družbe v torek pridobile več kot 4 odstotke vrednosti, saj se je družba izkazala za bolj odporno od pričakovanj.

Četrtletni prihodki od prodaje na širšem območju Kitajske, so se glede na enako lansko obdobje znižali za več kot 25 odstotkov. Prodaja se je znižala tudi v Evropi, kjer je upadla za 3 odstotke.

Na drugi strani se je prodaja v obeh Amerikah, ki predstavljata največji trg za družbo presenetljivo povečala za 5 odstotkov. Tudi prihodki iz naslova storitev so se povečali in to za 19 odstotkov na rekordnih 10,9 milijarde dolarjev.

Tim Cook je dejal, da ostaja samozavesten glede poslovanja družbe pri čemer je izpostavil dobro prodajo iPadov in Macov, kot tudi rast storitvenega oddelka, ki vključuje tudi plačilno storitev Apple Pay.

"Čeprav sem bil razočaran, da nismo uspeli zadeti naših napovedi glede prihodkov, pa Apple upravljamo dolgoročno, rezultati tega trimesečja pa kažejo, da ostaja temeljna moč našega poslovanja globoka in široka," je dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce