Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple je poročal o rekordnem četrtletju

Apple je poročal o rekordnem četrtletju
January 29
07:51 2020

Izvršni direktor družbe Apple Tim Cook je dejal, da podjetje "natančno spremlja" izbruh korona virusa, ki je zasenčil napovedi družbe za prihajajoče četrtletje. Podjetje se je na Kitajskem odločilo za omejitev potovanj in skrajšanje prodajnega časa, medtem ko ostajajo tovarne njihovih dobaviteljev zaprte dlje od pričakovanj.

"Razmere se oblikujejo in še vedno smo v procesu zbiranja veliko podatkov," je dejal Cook. To je sicer sporočil potem ko je Apple poročal o rekordnem četrtletju.

Prodaja družbe se je v zadnjih treh mesecih lanskega leta na letni ravni povišala za 8 odstotkov na 91,8 milijarde dolarjev, medtem ko se je čisti dobiček povečal za 11 odstotkov in je dosegel 22,2 milijarde dolarjev.

Hongkonška borza je ob ponovnem odprtju precej izgubila na vrednosti

Dobički so posledica povpraševanja po iPhonih in dodatkih, kot so ure in AirPodi in kažejo na spremembo potem ko je družba v zadnjem času vlagatelje razočarala zaradi šibke prodaje iPhonov.

V zadnjem trimesečju je prodaja iPhonov narasla za 8 odstotkov, medtem ko je prodaja nosljivih izdelkov, kot so ure in AirPodi narasla za 44 odstotkov, močno povpraševanje po teh izdelkih pa je privedlo celo do pomanjkanja zalog.

Na splošno so pri Applu sporočili, da je družba od prodaje izdelkov zaslužila približno 79 milijard dolarjev, preostalih 12,7 milijard dolarjev pa so zaslužili od storitev, ki vključujejo Apple Pay, novo storitev pretakanja Apple TV +, igro Apple Arcade in App Store.

Skoraj 17 odstotna rast prihodkov iz naslova storitev je sicer nekatere analitike razočarala, ti pa so hkrati ugotovili, da je podjetje ponudilo zelo malo vpogleda v odziv potrošnikov na storitev Apple TV+.

Kljub temu so skupni rezultati družbe presegli pričakovanja na Wall Streetu, zaradi česar so delnice družbe pridobile skoraj 3 odstotke vrednosti.

Rast družbe je bila najmočnejša v Evropi, kjer se je prodaja povečala za 14 odstotkov. Rast so zabeležili tudi v obeh Amerikah in na Japonskem kjer so prodali 11 odstotkov več, medtem ko je rast prodaje v večji kitajski regiji, ki vključuje tudi Tajvan in Hong Kong dosegla 3 odstotke.

Apple je z iPhoni preboj na kitajskem trgu uspel ob koncu lanskega leta, vseeno pa je družba v lanskem letu na Kitajskem zabeležila 7 odstoten padec prodaje.

"Na trgih ostaja še naprej močno povpraševanje po izdelkih Appla, po pravi ceni, glede na moč strojnih in storitvenih ekosistemov," je dejala Nicole Peng iz družbe Canalys.

Apple je dejal, da v prvih treh mesecih letošnjega leta pričakujejo prodajo v višini med 63 in 67 milijard dolarjev. Razpon je širši kot običajno zaradi izbruha korona virusa je dejal Tim Cook.

Čeprav ima družba "nekaj" dobaviteljev iz najbolj prizadetega kitajskega mesta Wuhan pa je Cook dejal, da ima družba v teh primerih na voljo nadomestne vire. Vpliv na dobavitelje izven Wuhana je "manj jasen", saj je ponoven začetek dela po praznovanju lunarnega novega leta trenutno prestavljen do 10. februarja je še dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce