Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple je povečal svojo verigo dobaviteljev ki za proizvodnjo uporabljajo čisto energijo

Apple je povečal svojo verigo dobaviteljev ki za proizvodnjo uporabljajo čisto energijo
April 11
07:56 2019

Pri Applu so danes sporočili, da so skoraj podvojili število dobaviteljev, ki za proizvodno delo uporabljajo samo čisto energijo, vključno z dvema, ki sestavljata in izdelujeta procesorske čipe za njihove pametne telefone iPhone.

Apple je lani dejal, da vse svoje energetske potrebe podatkovnih centrov izpolnjuje z viri obnovljive energije. Vseeno pa predstavlja velik del njihovega ogljikovega odtisa, dobavna veriga, zato si že od leta 2015 naprej prizadevajo, da bi pri proizvodnji njihovih izdelkov sodelovali z podjetji, ki uporabljajo čisto energijo.

V programu družbe sedaj sodeluje že 44 podjetij, vključno z družbo Hon Hai Precision Industry Co Ltd, katerega enota Focconn izdeluje iPhone in družbo Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, ki dobavlja čipe serije A, ki poganjajo vse mobilne naprave Appla.

Xiaomi je svojemu ustanovitelju namenih visoko finančno nagrado

Družba opredeljuje čisto energijo tisto, ki je proizvedena s pomočjo vetrnih, sončnih ali bio-plinskih elektrarn, kot tudi hidro-električnih objektov, z majhnim vplivom na okolje. Pri družbi sicer niso navedli od kje bodo njihovi novi dobavitelji, ki sodelujejo v programu pridobivali čisto energijo. Svoje dobavitelje tako spodbujajo k izgradnji lastnih projektov obnovljivih virov energije, kot je naprimer primer pri družbi Compal, ki sestavlja iPade in svojo energijo pridobiva iz solarnih celic na svojih tovarnah na Kitajskem.

Ko te možnosti niso na voljo pri Applu pravijo, da si prizadevajo, da bi dobavitelji podpisali sporazume o nakupu energije iz novih projektov obnovljive energije in uporabo kreditnih toč za nakup obnovljive energije, če ni drugih možnosti.

V intervjuju je Lisa Jackson, ki je podpredsednica Applovega oddelka za okolje, politiko in družbene pobude, povedala, da je družba na dobri poti, da do leta 2020 doda 4 gigavate obnovljive energije v omrežje svojih oskrbovalnih verig.

Jacksonova ni želela povedati ali bo Apple opustil dobavitelje, kot so Foxconn in TSMC, katerih zmogljivosti za proizvodnjo lahko ne dosega skoraj noben drug proizvajalec - če ne bodo izpolnili svojih obljub iz programa.

"Trajalo je nekaj časa, da so se pridružili našemu projektu, zato sedaj ko so na krovu verjamemo, da so v celoti zavezani izpolnjevanju zahtev," je dejala Jacksonova. "Če se določil ne bodo držali, bomo takoj ukrepali. Ne morem vam povedati kakšni točno bodo ukrepi, vseeno pa upam, da nam jih nikoli ne bo treba sprejeti."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce