Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple je v prvem četrtletju kljub karanteni na Kitajskem uspel povečati svoje prihodke

Apple je v prvem četrtletju kljub karanteni na Kitajskem uspel povečati svoje prihodke
May 04
06:25 2020

Apple je v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležil rast, saj je upad prodaje naprav na Kitajskem izravnalo povpraševanje po pretočnih storitvah, zaradi gospodarskega zastoja ob izbruhu pandemije kitajskega koronavirusa.

Obseg prodaje družbe se je povečal na 58,3 milijarde dolarjev, kar je malenkost več kot v enakem lanskem času in precej bolje od napovedi analitikov, ki so povprečno pričakovali prihodke v višini 54,5 milijarde dolarjev.

Šef družbe Tim Cook je dejal, da je podjetje doseglo "rekord za pretočne storitve" in "fenomenalno" rast pri prodaji v svoji spletni trgovini. Dodal je da gre "Kitajska v pravo smer".

Kljub temu, da je izbruh kitajskega virusa škodil dobavi iPhonov, saj so bile kitajske tovarne zaprte in je v februarju in marcu prišlo do upada povpraševanja po napravah na najpomembnejšem trgu je Cook vlagateljem sporočil: "Mislim, da se ne spomnim četrtletja v katerem bi bil na Apple bolj ponosen."

Pri Applu so sporočili, da se jim je obseg prodaje iPhonov v zadnjem četrtletju znižal za 7,2 odstotka na 28,9 milijarde dolarjev, medtem ko je v enakem lanskem obdobju dosegal 31 milijard dolarjev.

Pri banki HSBC so se odločili za odložitev načrtovanega odpuščanja zaposlenih

Kljub temu je njihov oddelek za nosljive naprava, opremo za dom in pripomočke, ki med drugim izdeluje izdelka Apple Watch in AirPods, obseg prodaje povečal za 22,5 odstotka na 6,3 milijarde dolarjev. Na drugi strani so s storitvami, kot so na primer naročnine na Apple Music in Apple TV zaslužili 13,3 milijarde dolarjev oziroma 16,6 odstotka več, kot v enakem lanskem obdobju.

Kljub temu, da poslovanje na Kitajskem še ni povsem na enakih nivojih, kot pred pandemijo, je Apple sporočil, da so se njihove trgovini v državi ponovno odprle v sredi marca, prodaja pa se izboljšuje.

Čisti prihodki družbe v šestih mesecih do 28. marca so se povečali za 6,2 odstotka na 33,5 milijarde dolarjev, kar je precej več od 25,9 milijarde dolarjev v enakem lanskem obdobju.

Tim Cook je dejal, da je družba v močnem položaju in da ostaja njihova dobavna veriga "robustna" in "od konca marca ponovno deluje s polnim pogonom."

"Čeprav ne moremo z gotovostjo reči, koliko poglavij bo v tej knjigi, pa smo lahko prepričani, da bo zaključek dober,"je povedal vlagateljem.

Apple je sporočil, da za naslednje četrtletje ne bo objavljal svojih napovedi, kar je posledica nenehni negotovosti glede karantenskih ukrepov, zaradi česar se je njihova prodaja preselila na splet in dostavna območja.

Glavni analitik raziskovalnega podjetja eMarketer Yoram Wurmster je dejal, da je bila predstava Appla "precej solidna".

"Enoodstotna rast v tem okolju je impresivna, zlasti glede na obseg izpostavljenosti Appla na zgodnje zaporne ukrepe v Aziji," je dejal Wurmser. "Najbolj svetla točka za Apple so njegove storitve, ki so na letni ravni rasle po 17 odstotni stopnji. Medtem ko ljudje zaradi karantene več časa preživijo doma na svojih telefonih, so očitno porabili več denarja v App Storu in na nekaterih naročninskih storitvah, ki jih ponuja Apple, vključno z Apple Music in Arcade."

Po mnenju Sophie Lund-Yates iz družbe Hargreaves Lansdown je rast povpraševanja po nosljivih pripomočkih in storitvah za Apple spodbudna, sploh glede na nedavno skromno rast prodaje iPhonov.

"Kljub vsemu govoru okrog storitev je Apple v svojem bistvu še vedno odvisen od prodaje strojne dejavnosti. Pogoji na trgu pa celo pred izbruhom pandemije kitajskega virusa niso bili popolni," je dejala.

Lund-Yatesova je dodala, da je bila odločitev družbe za prepolovljenje cene svoje modela iPhone SE glede na cene nekaterih svojih najnovejših modelov dober način za prepričanje kupcev o nadgradnji v času karantene.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles