Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple je vreden že več kot 2 bilijona dolarjev

Apple je vreden že več kot 2 bilijona dolarjev
August 20
05:44 2020

Tehnološki velikan Apple je prvo ameriško podjetje, ki je po tržni kapitalizaciji preseglo vrednost 2 bilijonov dolarjev (2000 milijard). Družba je ta mejnik dosegla le dve leti zatem, ko so leta 2018 postali prvo več kot bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Z ceno delnice, ki je v sredo zjutraj med trgovanjem na ameriški borzi dosegla 467,77 dolarja je družba presegla nivo mejnik 2 bilijonov dolarjev vrednosti. Edino drugo podjetje, ki je preseglo ta mejnik, je državno podprta družba Saudi Aramco, potem ko so decembra lani svoje delnice ponudili na borzi.

Vseeno je vrednost naftnega velikana od takrat padla na 1,8 bilijona dolarjev, Apple pa jih je po vrednosti presegel konec julija in postal najvrednejše podjetje na svetu.

Močna prodaja

Delnice izdelovalca iPhonov so letos, kljub krizi zaradi pandemije kitajskega virusa, zaradi katere je morala družba zapreti svoje prodajalne in preučevanja njihovih povezav s kitajsko, pridobile že 50 odstotkov vrednosti. Dejansko se je vrednost delnic družbe podvojila od najnižje točke v marcu, ko je panika zaradi koronavirusa preplavila vse trge.

Trump: Davčne olajšave za domače družbe, ki bi proizvodnjo iz Kitajske selile nazaj v ZDA

Tehnološka podjetja so v zadnjih tednih kljub karantenam izšla kot zmagovalci, kljub temu, da so se ZDA znašle v recesiji.

Apple je ob koncu julija izdal močne poslovne rezulatate za zadnje četrtletje, vključno z prihodki vv višini 59,7 milijarde dolarjev in dvomestno rastjo tako v segmentu prodaje izdlekov, kot tudi storitev.

Na drugem mestu najvrednejših ameriških podjetij sledi Amazon, ki je po tržni kapitalizaciji vreden približno 1,7 bilijona dolarjev.

Applova hitra rast cen delnic je "impresiven podvig v kratkem času", je dejal analitik iz družbe PP Foresight, Paolo Pescatore.

"Zadnjih nekaj mesecev poudarja pomen uporabnikov in gospodinjstev, da imajo v lasti bolj kakovostne naprave, povezave in storitve, z Applovim močnim in širokim portfeljem naprav in vse večjo ponudbo storitev, pa tudi v prihodnje obstajajo številne priložnosti za rast."

Dejal je, da bo prihod gigabitne širokopasovne povezanosti za Apple pomenil "neskončne možnosti".

"Vse oči zdaj nestrpno pričakujejo 5G iPhone, ki bo spodbudil nadaljnje povpraševanje potrošnikov," je še dodal.

Applu po vrednosti na drugem in tretjem mestu najvrednejših ameriških družb, sledita Amazon in Microsoft. več kot bilijon dolarjev pa je vredna še družba Alphabet, ki je lastnik Googla.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce