Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Apple je zaradi korona virusa že napovedal slabše poslovne izide

Apple je zaradi korona virusa že napovedal slabše poslovne izide
February 18
07:38 2020

Pri Applu so opozorili, da bodo zaradi motenj v proizvodnji povezanih z izbruhom korona virusa na Kitajskem, dosegli manjše prihodke od napovedi. Pri tehnološkem velikanu so dejali, da bo izbruh vplival tako na proizvodnjo, kot prodajo, pri čemer so dodali, da bo "dobava iPhonov po vsem svetu začasno omejena".

Izdelovalec iPhonov je sicer prva velika ameriška družba, ki je sporočila, da bo epidemija škodila njihovemu poslovanju. Apple, ki je v zadnjem četrtletju zabeležil rekordne prihodke v višini 67 milijard dolarjev, ni razkril koliko škode bo virus povzročil njihovemu poslovnemu rezultatu.

"Ne pričakujemo, da bomo izpolnili svoje napovedi o prihodkih, ki smo jih prej objavila za prvo četrtletje," so v izjavi zapisali pri podjetju in dodali, da "doživljamo počasnejši povratek v normalne pogoje poslovanja," kot je bilo pričakovano.

Japonska v zadnjem četrtletju z najhujšim upadom BDP-ja v zadnjih petih letih

Ker je večina prodajaln na Kitajskem zaprta ali pa obratuje ob skrajšanem urniku, bi bila lahko prodaja applovih izdelkov manjša, so sporočili iz družbe.

Apple je tako dejal, da "medtem ko so mesta za proizvodnjo naših partnerjev locirana izven province Hubei - in kljub temu, da so se ti obrati ponovno odprli - pa se proizvodnja povečuje počasneje, kot smo predvidevali. Vse naše trgovine na Kitajskem in številne partnerske prodajalne pa so še naprej zaprte," so dodali. "Poleg tega odprt prodajalne obratujejo v skrajšanih urah in z zelo majhnim prometom strank. Postopoma odpiramo svoje maloprodajne trgovine, ta proces pa bomo nadaljevali, kakor stabilno in varno bo mogoče."

Analitiki so medtem ocenili, da bi lahko virus v prvem četrtletju povpraševanje na Kitajskem po pametnih telefonih, ki je največji trg na svetu, zmanjšal za kar polovico. Avtomobilska industrija je še en od sektorjev, na katerega so vplivale motnje v dobavni verigi.

"Medtem ko smo razpravljali o negativnem učinku, ki ga je imel korona virusa na prodajo iPhonov v zadnjih tednih, je magnituda tega vliva potem, ko je družba že sredi februarja sporočila, da ne bodo uspeli izpolniti napovedi, očitno večja kot smo se bali," je dejal analitik iz družbe Wedbush, Daniel Ives.

Število novih okužb z virusom izven epicentra sicer po podatkih v zadnjih 13 dneh upada. V ponedeljek je bilo tako izven province Hubei prijavljenih novih 115 primerov okužbe, kar je mnogo manj od 450 primerov več kot teden dni nazaj.

A kljub upanju, da se tovarne in trgovine počasi vračajo v normalno stanje, pa bo Applovo opozorilo poudarilo dejstvo, da bo korona virus močno vplival na kitajsko gospodarstvo.

Vodja mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva je dejala, da se bo svetovna gospodarska rast v letošnjem letu zaradi virusa znižala za približno 0,1 do 0,2 odstotne točke, pri čemer pa je poudarila, da ostaja glede gospodarskega vpliva virusa še naprej veliko negotovosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles