Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple neuspešen pri blokiranju pisma o prisilnem delu v njihovi dobavni verigi

Apple neuspešen pri blokiranju pisma o prisilnem delu v njihovi dobavni verigi
December 23
06:47 2021

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borze je zavrnila prizadevanje družbe Apple, da bi ignorirala predlog delničarjev, ki od proizvajalca iPhonov zahtevajo, da zagotovi večjo preglednost pri svojih domnevnih prizadevanjih, da iz svojih dobavnih verig izloči prisilno delo.

Skupina delničarjev je v začetku letošnjega leta upravni odbor Appla prosila naj pripravi poročilo o tem, kako podjetje ščiti delavce v svoji dobavni verigi pred prisilnim delom. Zahteva po informacijah je zajemala ves obseg do katerega je Apple identificiral svoje dobavitelje in poddobavitelje, ki predstavljajo tveganje za prisilno delo in proti koliko dobaviteljem je Apple v zvezi s tem ukrepal.

Elon Musk je odprodal dovolj delnic Tesle

V pismu iz komisije so regulatorji zavrnili Applovo potezo za blokiranje predloga, pri čemer so izrazili mnenje, da "se ne zdi, da so bili bistveni cilji predloga do zdaj neuresničeni".

Pismo komisije pomeni, da se bo morala družba soočiti z glasovanjem o predlogu na letni skupščini delničarjev prihodnje leto, razen če medtem ne bo prišlo do dogovora z delničarji, ki so predlog pripravili.

Ameriški zakonodajalci so prejšnji teden sprejeli zakon o prepovedi uvoza blaga iz kitajske regije Šinjang, zaradi zaskrbljenosti glede tamkajšnjega prisilnega dela.

"Na vseh ravneh vlade upravičeno narašča zaskrbljenost zaradi pogojev bivanja, podobnih koncentracijskim taboriščem za Ujgure in druge turške etnične skupine, ki živijo pod vlado kitajskih komunističnih oblasti," je v izjavi dejala Vicky Wyatt, direktorica skupine SumOfUs, ki podpira predlog delničarjev Appla.

Apple sicer od komisije za vrednostne papirje in borze redno zahteva, da preskočijo predloge delničarjev, pri čemer so približno polovično uspešni.

Komisija je poleg tega nedavno zavrnila Applovo zahtevo, da preskoči predlog delničarjev, ki bi vlagateljem dal več informacij, o tem kako družba uporablja pogodbe o nerazkrivanju podatkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles