Finančni trgi

Prispevki

Apple ohranja primat pri prodaji tablic

Apple ohranja primat pri prodaji tablic
August 03
06:48 2012

Proizvajalci tablic so v drugem letošnjem četrtletju dobavili skoraj 25 milijonov enot, kar je 33,6 odstotka več kot v prvem trimesečju in 66,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, kažejo prvi rezultati tržne raziskave mednarodne tehnološko analitske hiše IDC. Najuspešnejši tržni igralec ostaja ameriški Apple, ki še krepi tržni delež.

Ameriški velikan je tako v drugih treh mesecih leta dobavil dobrih 17 milijonov ipadov, kar je nov četrtletni rekord. Prejšnjega je postavil v zadnjem trimesečju lani, ko je dobavil 15,4 milijona teh daleč najbolj priljubljenih tablic. V medletni primerjavi je Apple v drugem četrtletju dobavil za 84,3 odstotka več ipadov.

Applov tržni delež se je v primerjavi s prvim četrtletjem zvišal z 61,5 na 68,2 odstotka. "Ogromna večina potrošnikov pri nakupu raje izbere ipade kot izdelke konkurence," so poudarili v IDC.

Tehnologija – bo ponovno najdonosnejši sektor?

Daleč za Applom je namreč južnokorejski Samsung, ki je v drugem četrtletju dobavil malo manj kot 2,4 milijona tablic Galaxy, kar pa je vseeno za skoraj 118 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Samsung je svoj tržni delež glede na prvo trimesečje okrepil s 7,3 na 9,6 odstotka.

Amazon se je pobral po zelo slabem prvem četrtletju in prodal dobrih 1,2 milijona tablic Fire. Te sicer prodaja le na ameriškem trgu. V luči omejenega območja prodaje je Amazonov tržni delež le petodstoten.

Še nižje na lestvici sta tajvanska Asus in Acer s 3,4-odstotnim oziroma 1,5-odstotnim tržnim deležem.

IDC pričakuje, da se bo konkurenca na trgu tablic v drugi polovici leta ob vstopu v predpraznično nakupovalno sezono še okrepila, pri čemer bodo na voljo tablice z Applovim, Googlovim ali Microsoftovim operacijskim sistemom. Takšna velika izbira bi lahko koristila Applu s svojim preskušenim proizvodom ali pa kupce celo odvrnila od nakupov, ocenjujejo v IDC.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce