Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple po nekaj mesecih spet najvrednejše podjetje v ZDA

Apple po nekaj mesecih spet najvrednejše podjetje v ZDA
February 07
07:16 2019

Apple je včeraj ponovno zasedel prvo mesto na lestvici najvrednejših podjetij v ZDA, saj je trgovalno sejo zaključil s tržno kapitalizacijo, ki je bila višja od nedavno vodilnih Microsofta in Amazona. Delnice Appla so sicer včeraj pridobile samo 0,03 odstotka vrednosti, s čimer je tržna kapitalizacija družbe znašala 821,5 milijarde dolarjev.

Tržna kapitalizacija Microsofta je medtem znašala 813,4 milijarde dolarjev, saj se je vrednost njihovih delnic včeraj znižala za 1,1 odstotka. Na tretjem mestu je Amazon, ki je po včerajšnji 1,12 odstotni izgubi vrednosti delnic vreden 805,7 milijarde dolarjev.

Applove delnice so od poročila o četrtletnih prihodkih, ki ga je družba objavila 29. januarja pridobile že skoraj 13 odstotkov vrednosti, saj so vlagatelji stavili, da so delnice podcenjene po večih mesecih zaskrbljenosti zaradi upočasnitve povpraševanja po iPhonih in redkem opozorilu družbe glede prihodkov, objavljenemu 2. januarja v povezavi z šibkim povpraševanjem na Kitajskem.

Donald Trump pred kongresom obljubil konec kitajske kraje ameriških delovnih mest

Sedaj je upočasnitev prodaje iPhonov privedla do znižanja pričakovanj za delnice Appla. Povprečna cena analitikov je tako iz 240 dolarjev pred tremi meseci sedaj upadla na 175 dolarjev, kar je manj kot dolar več od sedanje cene delnic.

Potem, ko je tržna kapitalizacija Appla oktobra lani dosegla rekordnih 1,1 bilijona dolarjev, se je začela počasi zniževati, zaradi česar sta družbo v decembru na seznamu najvrednejših ameriških družb prehitela Amazon in Microsft, ki sta od takrat naprej zavzemala najvišji položaj.

Tržna vrednost Appla je 3. januarja, dan po objavi opozorila o prihodkih dosegla najnižjo vrednost v višini 675 milijard dolarjev, potem pa se je začelo postopno okrevanje, ki je deloma posledica četrtletnega poročila, ki je bilo boljše od pričakovanj vlagateljev.

Medtem ko je Apple med zadnjimi trgovalnimi sejami pridobival na vrednosti, pa so delnice Amazona in Microsofta po objavi četrtletnih poročil o prihodkih upadle. Vrednost delnic Amazona se je v zadnjem tednu znižala za skoraj 5 odstotkov, saj njihova napoved za prodajo v prvem četrtletju ni dosegla ocen Wall Steeta, hkrati pa je družba za letošnje leto napovedala povečanje naložb.

"To je dvignilo nekaj obrvi, saj gre za zaznavo, da se Amazon morda spopada z bolj zrelo fazo, v smislu rasti poslovanja," je dejal Dan Morgan iz družbe Synovus Trust v Atlanti.

Morgan ima v lasti delnice vseh tre družb, vseeno pa je dejal, da bi v primeru, da bi moral med njimi izbirati najraje obdržal Amazonove, zaradi njihovega vodilnega položaja pri tržnem deležu računalništva v oblaku.

Delnice Microsofta so na tedenski ravni, odkar je proizvajalec programske opreme izpolnil pričakovanja glede četrtletnih rezultatov in napovedi, ohranile nespremenjeno vrednost.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce