Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple prva družba v zgodovini ki je presegla bilijon dolarjev tržne kapitalizacije

Apple prva družba v zgodovini ki je presegla bilijon dolarjev tržne kapitalizacije
August 03
06:38 2018

Apple je postal prvo javno podjetje na svetu, ki je po tržni kapitalizaciji preseglo vrednost 1 bilijona dolarjev. Takšno vrednost je Apple dosegel med včerajšnjim trgovanjem na borzi v New Yorku, ko se je cena njihovih delnic povzpela do nove rekordne vrednosti 207,39 dolarja.

Cena delnice se dvigu že od torka, ko je družba poročala o boljših četrtletnih poslovnih rezultatih od pričakovanj. Applu je tako uspelo vrednost bilijona dolarjev doseči pred konkurenčnimi tehnološkimi velikani, kot sta Amazon in Microsoft.

Tesla je ob rasti prihodkov proizvedla več avtomobilov

Odkar je družba leta 2007 prvič na trgu ponudila svoje iPhone, je vrednost delnic družbe narasla za 1100 odstotkov, v zadnjem letu pa je vrednost delnic zrasla za skoraj tretjino. Dvig vrednosti družbe je še bolj neverjeten - 50,000 odstotkov - od začetka kotiranja na borzi v letu 1980. To je precej več od 2000 odstotnega povečanja indeksa S&P 500 v istem obdobju.

Apple ima svoje začetke v garaži soustanovitelja Steva Jobsa v letu 1976 in je bila prvotno znana po svojih računalnikih Mac, predenj je razvoj iPhonov tlakoval njihovo pot k na aplikacijah slonečem gospodarstvu.

Steva Jobsa, ki je umrl leta 2011 je uspešno nasledil Tim Cook, ki je nadzoroval razvoj iPhona, ki je spremenil poslovno srečo družbe. Še v letu 2006 je imela družba letni obseg prodaje nižji od 20 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal manj kot 2 milijardi dolarjev.

Na drugi strani so lani ustvarili prihodke v višini 229 milijard dolarjev, dobička pa je bilo za kar 48,4 milijarde dolarjev.

Družba PetroChina, ki je bila ob prvi splavitvi delnic na borzi v Šanghaju leta 2007 za kratek čas vredna 1,1 bilijona dolarjev, čeprav je bila velika večina njihovih delnic v državnih rokah, je sedaj vredna samo še 220 milijard dolarjev.

Kljub izjemni vrednosti družbe, pa so nekateri analitiki še naprej prepričani, da delnice Appla niso drage, glede na to, da se z njimi trguje pri 15-kratniku pričakovanih dobičkov, glede na to, da je ta številka pri Amazonu 82, pri Microsoftu pa 25.

Rast vrednosti delnic Appla žene tudi najnovejša odločitev Appla, da za odkup svojih delnic na strani odloži kar 100 milijard dolarjev kapitala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce