Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple prvi presegel mejnik vrednosti 3 bilijonov dolarjev

Apple prvi presegel mejnik vrednosti 3 bilijonov dolarjev
January 04
07:20 2022

Ameriški tehnološki velikan Apple je postal prvo podjetje katerega borzna vrednost je presegla 3 bilijone dolarjev. Vrednost delnic družbe se je odkar je nekdanji izvršni direktor in soustanovitelj Steve Jobs leta 2007 predstavil prvi iPhone, zvišala za približno 5800 odstotkov.

Vseeno je vrednost družbe ob koncu včerajšnjega trgovalnega dne nekoliko upadla zato je družba dan na Wall Streetu zaključila pri ocenjeni vrednosti 2,99 bilijona dolarjev.

Apple je bil sicer eden od velikih zmagovalcev pandemije kitajske kuge, saj so zaradi zaprtja javnega življenja njihovi izdelki šli za med.

Trgovanje z delnicami Evergrandeja spet zaustavljeno

"Doseči vrednost 3 bilijonov dolarjev je še en zgodovinski trenutek za Apple, saj podjetje še naprej dokazuje, da se dvomljivci motijo," je dejal analitik iz družbe Wedbush, Dan Ives.

Za rast vrednosti od dveh do treh bilijonov dolarjev je družba potrebovala zgolj 16 mesecev, saj so največja tehnološka podjetja na svetu beležila izjemno rast povpraševanja, pri čemer so ljudje med zaporami postali mnogo bolj odvisni od svojih pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in prenosnikov.

Družba je poleg tega v letu 2018 postala prvo podjetje, katerega borzna vrednost je presegla bilijon dolarjev.

iPhoni ponavadi predstavljajo približno polovico celotne prodaje podjetja, znanega tudi po tabličnih računalnikih iPad in računalnikih Mac.

Vse pomembnejši del poslovanja družbe postaja tudi programska oprema, ki jo prodajajo prek trgovine Apple, prodaja prostora za shranjevanje prek iCloud in storitve, kot so glasba, televizija in fitnes.

V avgustu je Applov izvršni direktor Tim Cook prejel več kot 5 milijonov delnic podjetja, potem ko je na vodilnem mestu že 10 let. Vloga pri Ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo je pokazala, da je večino teh delnic prodal za več kot 750 milijonov dolarjev.

Šlo je za del dogovora, ki ga je sklenil, ko je vodenje družbe prevzel od soustanovitelja Steva Jobsa.

Nagrada je bila odvisna od tega kako dobro se bodo delnice Appla odrezale v primerjavi z drugimi podjetji na delniškem indeksu S&P 500.

Apple iz mesta Cupertino v Kaliforniji so leta 1976 ustanovili Steve Jobs in njegova poslovna partnerja Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetje je na borzi debitiralo leta 1980 s tržno vrednostjo 1,8 milijarde dolarjev.

Novembra je originalni računalnik Apple, ki sta ga izdelala Jobs in Wozniak, na dražbi prinesel 400.000 dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles