Finančni trgi

Prispevki

Apple prvič v zgodovini z upadom prodaje iPhonov

Apple prvič v zgodovini z upadom prodaje iPhonov
April 28
07:30 2016

Ameriški tehnološki velikan Apple je s poslovnimi rezultati v prvih treh mesecih letošnjega leta razočaral analitike. Ti so sicer pričakovali padec dobička in prihodkov, vendar ne tako velikega. Delnice družbe, ki je zabeležila prvi padec prodaje iphonov, so se v podaljšanem borznem trgovanju zato pocenile za osem odstotkov na 96,10 dolarja.

Apple je v največji meri odvisen od prodaje iphonov, ki zaležejo za dve tretjini celotne prodaje družbe. Ker v minulem četrtletju na trg niso dali posodobljenih različic, je bila prodaja slaba. Še več - prvič po začetku prodaje iphonov leta 2007 je na letni ravni upadla.

Prodali so 51,19 milijona iphonov, v enakem četrtletju lani pa 61,17 milijona, kar predstavlja 16-odstotni padec. Prodaja je padla tudi zaradi trdnega dolarja in šibkega kitajskega trga.

Apple spet rekordno, a hkrati opozarja pred prvim padcem prodaje iPhonov

Apple je v drugem četrtletju tekočega poslovnega leta zaslužil 22 odstotkov manj čistega dobička kot v enakem četrtletju lani oz. skupaj 10,5 milijarde dolarjev. Prihodki so padli za 13 odstotkov na 50,6 milijarde dolarjev.

Prodaja iPadov je padla za 19 odstotkov na 10,2 milijona, prodaja računalnikov Mac pa za 12 odstotkov na štiri milijone. Za 20 odstotkov je po drugi strani narasla prodaja storitev, kot so iCloud, iTunes, apple music in store app.

Ne glede na vse ima Apple na računu kar 232,9 milijarde dolarjev gotovine, ki jo bo porabil za večji odkup lastnih delnic in povišanje četrtletne dividende na 57 centov na delnico.

Vir: STA, Reporter

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles